Viedoklis

The Intercept: kādi ir ASV militārie izdevumi

CC BY 2.0 / Images Money / DollarАмериканский доллар
Американский доллар - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Summa, ko ASV kops 2001. gada iztērējusi kariem, sasniedz gandrīz piecus triljonus dolāru. Tā ir tik milzīga, ka to gandrīz nav iespējams aptvert.

RĪGA, 22. septembris — Sputnik. Brauna universitātes Votsona institūts ziņojumā norādīts, ka kopš 2001. gada karadarbība ASV budžetam izmaksājusi 4,79 triljonus dolāru, raksta The Intercept. Raksta pilno tulkojumu publicē portāls InoSMI.

Ziņojuma autora Neta Krouforde savos aprēķinos iekļāvusi aizdevumu procentus, gaidāmos izdevumus veterānu vajadzībām un izdevumus valsts drošības vajadzībām. Summa sasniedz gandrīz piecus triljonus dolāru. Tā ir tik milzīga, ka to gandrīz nav iespējams aptvert, piebilda Krouforde. Viņa uzskata sekojošus izdevumus:

  • kari Afganistānā, Pakistānā, Irākā, Sīrijā un citas militārās operācijas no 2001. līdz 2016. gadam izmaksājuši 1,7 triljonus dolāru, un 2017. gadā būs nepieciešami vēl 103 miljardi dolāru;
  • valsts iekšējā drošība un terorisma apkarošana no 2001. līdz 2016. gadam izmaksājusi 548 miljardus dolāru;
  • plānotais Aizsardzības ministrijas bāzes budžets sastāda 733 miljardus dolāru, bet izdevumi veterānu vajadzībām sastādīja 213 miljardus dolāru;
  • militāro aizņēmumu procenti sastādīja 453 miljardus dolāru;
  • paredzamie izdevumi veterānu ārstēšanai līdz 2053. gadam sasniegs triljonu dolāru;
  • ASV Aizsardzības ministrija, Valsts departaments un Iekšējās drošības ministrija 2017. gadam pieprasījuši 103 miljardus dolāru.
Dolāri rokās. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ASV slepeni samaksāja Irānai 400 miljonus dolāru par amerikāņu atbrīvošanu

2014. gadā Krouforde veica līdzīgus aprēķinus un tolaik militārās izmaksas novērtēja 4,4 triljonu dolāru apmērā. Viņas metodika atbilst aprēķina metodēm, ko izmantoja Linda Bilmsa un Džozefs Stiglics grāmatā "Karš par trim triljoniem dolāru, jeb Irākas konflikta patiesā vērtība".

Neta Krouforde uzsvēra, ka pastāv arī citi militārie izdevumi, ko viņa nav iekļāvusi aprēķinos, piemēram, valsts un vietējo varas iestāžu izdevumi veterānu medicīniskajai apkalpošanai un iekšējai drošībai.

"Neesmu aprēķinājusi arī kara izdevumu makroekonomisko aspektu ASV," – norādīja Krouforde. Ziņojuma autore piebilda, ka nav iekļāvusi citu valstu militāros izdevumus un nav mēģinājusi novērtēt naudas izteiksmē iznīcināto cilvēku dzīvību vērtību.

Ziņu lente
0