Pagaidām Latvija neatgriezīs Ukrainai 50 miljonus dolāru

© Sputnik / Mikhail PalinchakUkrainas prezidents Petro Porošenko. Foto no arhīva
Ukrainas prezidents Petro Porošenko. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas un Ukrainas prezidenti, tiekoties Ņujorkā aprunājās par konfiscētiem 50 miljoniem dolāru, tiesībsargājošo iestāžu sadarbību, reformas Ukrainā un tās integrāciju ES.

RĪGA, 21. septembris — Sputnik. Latvijas prezidents Raimonds Vējonis un Ukrainas prezidents Petro Porošenko sarīkoja divpusējo tikšanos ANO Ģenerālās asamblejas laikā Ņujorkā.

Bankas glabātuvē. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Porošenko lūgs Vējoni atmaksāt 50 miljonus dolāru

Pirmkārt runa bija par Latvijā konfiscētiem 50 miljoniem dolāru. 2014. gada rudenī Latvijas bankās tika arestēti Ukrainas Nacionālās bankas bijušā vadītāja (2010.-2012.) un vicepremjera (2012.-2014.) Sergeja Arbuzova konti. Latvijas Ģenerālprokuratūra nosūtīja pieprasījumu kolēģiem Ukrainā par šo līdzekļu izcelsmi, taču atbildi nesaņēma. Pats Arbuzovs apgalvoja, ka viņam nav nekāda sakara ar arestētajiem kontiem.

Latvijas un Ukrainas prezidenti plānoja apspriest šo jautājumu, tiekoties Ņujorkā, tomēr vienojās tikai par to, ka Latvijas un Ukrainas tiesībsargājošajām iestādēm ir ciešāk jāsadarbojas lai risinātu šo jautājumu. Tikšanās laikā prezidents Porošenko atzina, ka Ukrainas puse līdz šim nav sniegusi pietiekami daudz informācijas, kas nepieciešama Latvijai šīs lietas izmeklēšanā.

Eiro. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvija konfiscēja Ukrainas bijušā vicepremjera kapitālu par labu valsts budžetam
Vējonis pozitīvi novērtēja Ukrainas valdības apņēmību īstenot reformas valsts pārvaldē un tautsaimniecībā, kā arī vēlmi cīnīties ar korupciju, norādot, ka tas notiek sarežģītos apstākļos. Prezidents aicināja Ukrainu samazināt šķēršļus Latvijas investīcijām.

Viņš atgādināja, ka Latvija konsekventi atbalsta Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti, kā arī uzskata par nepieļaujamu anektētās Krimas de facto atzīšanu, un saglāba savu prasību Krievijai izpildīt Minskas vienošanos.

Vējonis arī aicināja Ukrainas prezidentu 2017.gadā apmeklēt Rīgu.

Ziņu lente
0