Latvijas supermārketos jūtams darbu roku trūkums

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasПокупатели оплачивают покупки в гипермаркете
Покупатели оплачивают покупки в гипермаркете - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāji nevēlas strādāt mazumtirdzniecībā. Pie kasēm supermārketos lielākoties sēž cienījama vecuma cilvēki un studenti.

RĪGA, 10. septembris — Sputnik. Tirdzniecības tīkliem Latvijā nākas meklēt darbiniekus reģionos, jo praktiski nav jūtama iedzīvotāju vēlme strādāt pie kases, neskatoties uz sociālajām garantijām, vēsta LSM.lv.

Kastes ar ogām. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Fermeri Latvijā vervē ukraiņus darba roku trūkuma dēļ

Olgu, grāmatvedi ar lielu darba pieredzi pievilinājušas sociālās garantijas, apdrošināšanas polise un bezmaksas pusdienas. Viņa nomainīja darbības jomu un pārgāja darbā apkalpošanas sfērā. 

Kase supermārketā Olimpia Rīgā ir viņas darba vieta, kur Olga dažkārt pavada pat 15 stundas diennaktī. Nu jau 14 gadus.

"Darba diena ir gara, no 8 rītā līdz 22.30. Tam ir zināmas priekšrocības: ja esmu atstrādājusi garo maiņu, man pienākas vairāk brīvdienu. Sākumā bija grūti pierast pie slīdošā grafika, bet tagad tas mani pilnībā apmierina," – stāsta Olga.

Darbs nav vienkāršs, viņa piebilda. Ir jāpārzina preces, pareizi jāizdod atlikums pēc 15 stundas garas darba dienas, jāpasmaida, atbildot uz neapmierināto pircēju pretenzijām, kuri ne īpaši ciena viņas profesiju.

Darbiniekus meklē reģionos un jauniešu vidū

Tirdzniecības tīkli Latvijā ar atplestām rokām sveic cilvēkus vecumā no 50 gadiem, stāsta maiņas vadītāja Ilona Melne.

Tirdzniecības centrs Riga Plaza. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijas tirgotāji arī grib atpūsties svētkos

Pie kasēm supermārketos ir sastopami arī studenti. Īpaša darba pieredze nav vajadzīga – visu var iemācīties, bet nopelnīt var tīri labi, it īpaši no studentu viedokļa. 

"Mēs aicinām studentus, kuri var strādāt vakaros – piemēram, pēc lekcijām, no 16.00 līdz 22.00," — piebilda Melne.

Tomēr nav viegli atrast tos, kas vēlētos strādāt pie kases, neskatoties uz sociālajām garantijām un stabilo algu.

Bieži vien tirdzniecības tīkli ir spiesti meklēt darbiniekus reģionos, piedāvā mājokli, apmaksā ceļu, lai tikai aizpildītu visas vakances.

Maxima pievērš uzmanību jauniešiem.

"Vasarā Latvijā devām iespēju jauniešiem strādāt veikalos… Vasarā strādāja gandrīz 500 cilvēki," – stāstīja tīkla pārstāve Zane Udrase.

Savukārt tirdzniecības tīkls Rimi nolēma risināt kadru trūkuma problēmu no citas puses un mainīt sabiedrības attieksmi pret mazumtirdzniecību.

"Pašlaik šīs jomas prestižs Latvijā un Baltijas valstīs kopumā nav īpaši augsts. Par to liecina fakts, ka mazumtirdzniecība nav pieprasīta darba vieta, turklāt Latvijā šī joma ir viena no darba vietām, kurās to darbinieki neieteiktu strādāt citiem," – paskaidroja Rimi Baltic Group personāla atlases direktore Pārsla Baško.

Viņa uzskata, ka šāda situācija radusies tāpēc, ka joma Latvijā vēl ir relatīvi jauna, un sabiedrībai trūkst informācijas par tāda darba priekšrocībām.

"Piemēram, Zviedrijā supermārketi strādā jau vairāk nekā 100 gadus, un tur šī joma tiek uzskatīta par prestižu. Pie mums Latvijā – tikai 20 gadus. Un cilvēki neko daudz par to nezina," – skaidroja Baško.

Nodarbinātības valsts aģentūras rīcībā esošie dati liecina, ka mazumtirdzniecībā darbinieki pašlaik ir ļoti pieprasīti. Viņu ikmēneša alga neto sastāda 357 eiro, norāda portāls algas.lv.

Ziņu lente
0