Spēcīgu kodolieroču izmēģinājumi Ziemeļkorejā

© AP Photo / Lee Jin-manKodolieroču izmēģinājumi. Foto no arhīva
Kodolieroču izmēģinājumi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pazemes grūdieni kodolieroču izmēģinājumu rezultātā sasnieguši 5,3 magnitūdas un bijuši jūtami pat Piejūras apgabalā Krievijā.

RĪGA, 9. septembris — Sputnik. Korejas Tautas Demokrātiskā Republika organizējusi kārtējos kodolieroču izmēģinājumus — seismologi fiksējuši pazemes grūdienus Korejas pussalā. To epicentrs atradies Ziemeļkorejas teritorijā, poligonā, kas tiek izmantots kodolieroču izmēģinājumiem, informē RIA Novosti.

КНДР запустила ракеты малой дальности - Sputnik Latvija
Korejas ballistiskās raķetes lido uz Japāņu jūras pusi

Pazemes grūdieni bija tik spēcīgi, ka svārstības sajutuši pat Piejūras rajona iedzīvotāji Krievijā netālu no robežas ar KTDR.

Dienvidu sahalīnas seismiskajā stacijā pavēstīja, ka zemestrīce Ziemeļkorejā notikusi 12 kilometru dziļumā.

Informāciju par jaunajiem izmēģinājumiem apstiprināja arī Phenjana. KTDR televīzijas speciālā ziņu izlaidumā vēstīja, ka valsts turpinās kodolprogrammas attīstību.

Pirmie pazemes grūdienus fiksēja ASV Ģeoloģiskā dienesta darbinieki. Viņu rīcībā esošie dati liecina, ka epicentrs atradies netālu no apdzīvotās vietas 20 km attālumā no kodolieroču poligona Pangiri.

Seula un Tokija ir pārliecinātas, ka pazemes grūdieni ir KTDR kodolieroču izmēģinājumu rezultāts. Šo informāciju savos paziņojumos sniedza Dienvidkorejas prezidente Paka Gunhje un Japānas vecākais kabineta sekretārs Josihide Suga.

Paka Gunhje atzīmēja, ka tamlīdzīgas darbības liecina par Ziemeļkorejas līdera "maniakālo vājprātu".

ASV pagaidām atturas no komentāriem, taču valdība ir informēta par notikumiem Korejas pussalā.
Dienvidkorejas valdība paziņoja, ka šis ir piektais kodolieroču izmēģinājums Ziemeļkorejā.

Seula vērtē, ka šoreiz uzspridzināta bumba, kuras jauda sastādījusi desmit kilotonnas, vēsta aģentūra Renhap, atsaucoties uz informācijas avotu no diplomātiskajām aprindām. Dienvidkoreja vēsta, ka šis ir spēcīgāko kodolieroču izmēģinājums KTDR.

Tūlīt pēc informācijas saņemšanas par kodolieroču izmēģinājumiem Ziemeļkorejas kaimiņvalstis sāka radiācijas fona kontroli. Pašlaik dati vēsta, ka tas nepārsniedz normu.

Jaunas sankcijas?

Iepriekšējie kodolieroču izmēģinājumi Ziemeļkorejā notika 6. Janvārī. Jau pēc mēneša, 7. februārī KTDR palaida nesējraķeti ar Zemes mākslīgo pavadoni.

ANO Drošības padome tolaik vienbalsīgi pieņēma rezolūciju, kurā tika noteiktas stingrākas sankcijas pret KTDR. Phenjana to neatzīst, norādot, ka mākslīgais pavadonis palaists ar miermīlīgiem kosmosa izpētes mērķiem, bet lkodolieroču izmēģinājumi notiek, ņemot vērā pašaizsardzības intereses ASV agresīvās politikas fonā.

 

Ziņu lente
0