Krievija var piegādāt gāzi Eiropai ar "Turcijas straumes" starpniecību

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasСтроительство морского участка газопровода в акватории Черного моря.
Строительство морского участка газопровода в акватории Черного моря. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija gatava izbūvēt otru "Turcijas straumes" atzarojumu Eiropas dienvidaustrumu valstu patērētāju vajadzībām, ja šī infrastruktūra būs nepieciešama. Turcijas valdība nodrošinās iespēju piegādāt dabasgāzi līdz Grieķijas robežai.

RĪGA, 5. septembris — Sputnik. Krievijas gāzi iespējams piegādāt Eiropai pa gāzesvadu "Turcijas straume". "Gazprom" vadītājs Aleksejs Millers apliecināja, ka Turcija nodrošinās iespēju piegādāt dabasgāzi līdz Grieķijas robežai, vēsta Sputnik Igaunija.

"Jā, pastāv plāni izvilkt gāzesvadu līdz Turcijas un Grieķijas robežai," – pavēstīja Millers, atbildot uz jautājumu, vai "Turcijas straumi" būtu iespējams turpināt uz Eiropu.

Iepriekš Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novāks paziņoja, ka Krievija un Turcija sākušas apspriest "Turcijas straumes" celtniecības projekta īstenošanas detaļas, piemēram, jautājumu par cauruļvada atrašanās vietu piekrastē.

Строительство морского участка газопровода в акватории Черного моря. - Sputnik Latvija
ES ar bažām gaida turpmākās pārrunas par "Turcijas straumi"

Viņš apliecināja, ka puses viena vai divu mēnešu laikā varētu nonākt pie starpvaldību vienošanās "Turcijas straumes" jautājumā, un pirmais gāzes vads varētu būt pabeigts jau 2019. gada beigās. Ministrs paskaidroja, ka runa ir par pirmo gāzesvadu, kas tiks izvilkts pa Melnās jūras dibenu Turcijas vajadzībām. Iespējams, otrs gāzesvads varētu tikt uzbūvēts Eiropas dienvidaustrumu valstu patērētāju vajadzībām. To Krievija ir gatava būvēt tikai gadījumā, ja tiks saņemtas ES un Eiropas Komisijas garantijas par to, ka šī infrastruktūra izrādīsies nepieciešama.

Открытие газопровода Северный поток в Германии - Sputnik Latvija
"Ziemeļu straume 2" izbūve nobeigs Ukrainu

Krievijas holdinga "Gazprom" valdes priekšsēdētājs Aleksejs Millers paziņoja, ka "Turcijas straumes" būvdarbu paātrināšanai Turcijas valdība atkārtoti noformēs atļaujas, ko "Gazprom" iepriekš saņēma "Dienvidu straumes" vajadzībām.

Projekts "Turcijas straume" tika izstrādāts kā alternatīva "Dienvidu straumei". To bija paredzēts izbūvēt Bulgārijas, Serbijas un Ungārijas teritorijās, taču Krievija nolēma no "Dienvidu straumes" atteikties ES nekonstruktīvā viedokļa dēļ. Projektā "Turcijas straume" paredzēts izbūvēt gāzes vadu no Krievijas uz Turciju pa Melnās jūras dibenu un tālāk – pa Turcijas teritoriju līdz Grieķijas robežai.

Ziņu lente
0