Politika

Lietuvas ministre varētu zaudēt amatu pēc vakariņām ar Dūklavu

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Литвы Даля Грибаускайте
Президент Литвы Даля Грибаускайте - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc vakariņām un medībām, ko Lietuvas zemkopības ministre organizēja Jānim Dūklavam, viņa var zaudēt ministres posteni. Lietuvas prezidente uzdevusi valsts premjerministram Aļģirdam Butkēvičam noskaidrot, cik labi caurskatāma ir ministrijas darbība.

RĪGA, 30. augusts – Sputnik. Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite pavēstīja, ka zemkopības ministre Virgīnija Baltraitiene, kura ielūdza Latvijas zemkopības ministru Jāni Dūklavu uz vakariņām un medībām, radījusi diplomātisku spriedzi abu valstu starpā.

"Iecietīga attieksme pret ļaunprātību, pret nepotismu (protekciju) un personisko interešu aizstāvību, darīšanu kārtošanu nomenklatūras medību laikā aptur valsts progresu un pazemo cilvēku uzticību. Ministra medības nav attainojamas," — pavēstīja Grībauskaite.

Viņa uzsvēra, ka premjerministram Aļģirdam Butkēvičam ir jāuzņemas atbildība un jānodrošina Ministru kabineta darbības pārskatāmība.

Глава МИД Латвии Э.Ринкевичс - Sputnik Latvija
Latvijas ĀM par tikšanos ar Dvorkoviču: šādi meistarstriķi neatkārtosies

Pagājušajā nedēļā Butkēvičs informēja, ka gatavojas pieprasīt Baltraitienes atskaiti jautājumā par vakariņām un medībām jūlija beigās Panevēžas rajonā, kurās piedalījies arī Jānis Dūklavs. Medībās piedalījušies ne vien abi ministri, bet arī Lietuvas uzņēmēji, piemēram, gaļas pārstrādes uzņēmuma "Biovela Group" vadītājs Virgīnijs Kantausks, kā arī Valsts Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Jons Miļus, kurš burtiski nākamajā dienā tika kritizēts par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu.

Valsts veterinārais dienests, ko vada Miļus, kontrolē visu pārtikas ražošanas uzņēmumu, tostarp arī Biovela darba kvalitāti. Dūklavs paskaidroja, ka Latvijas Zemkopības ministrijai nav tiešu kontaktu ar Biovela, lai gan Lietuvas uzņēmējs varētu uzturēt sakarus ar Latvijas Pārtikas un veterināro dienestu.

Sākotnēji Dūklavs noliedza, ka piedalījies skandalozajā maltītē, tomēr Baltraitiene apstiprināja, ka viņš bijis vakariņās un pat devies medībās, lai gan bez ieroča. Nav zināms, kas ielūdzis Kantauski. Baltraitiene apgalvo, ka viņš ir Dūklava paziņa, bet Latvijas zemkopības ministrs noliedz, ka būtu pazīstams ar uzņēmēju. Pagaidām nav arī skaidrs, uz kā rēķina noticis bankets: Baltraitiene paziņoja, ka nezinot, vai par to maksājusi ministrija vai PVD, bet Dūklavs uzskata, ka medības un vakariņas apmaksājis Baltraitienes vīrs.

Pēdējā laikā Dūklavs neveiksmīgi izvēlas galda biedrus – jau otro reizi mēnesī viņa vakariņas rada politiskus skandālus. Augusta sākumā viņš kopā ar finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu un satiksmes ministru Uldi Auguli vakariņoja ar Krievijas vicepremjeru Arkādiju Dvorkoviču – šīs vakariņas izraisījušas Latvijas Ārlietu ministrijas neapmierinātību.

Ziņu lente
0