Iespējams, pensijas tiks atbrīvotas no nodokļa

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par ierosinājumu atbrīvot pirmā līmeņa valsts pensijas no iedzīvotāju ienākuma nodokļa savākti vairāk nekā 10 tūkstoši parakstu.

RĪGA, 29. augusts — Sputnik. Sabiedriskās iniciatīvas portālā Manabalss.lv ierosinājums atbrīvot pirmā līmeņa valsts pensijas no iedzīvotāju ienākuma nodokļa savācis vairāk nekā 10 tūkstošus parakstu. Tuvākajā laikā to iespējams iesniegt izskatīšanai Saeimā.

Пенсионеры играют в домино - Sputnik Latvija
Pelēkā alga – maza pensija: kā dzīvot bez uzkrājumiem

"Rosinu veikt grozījumus likumdošanā nosakot, ka par valsts maksātajām 1. līmeņa pensijām nav jāpiemēro iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Šobrīd visas valsts pensijas, kurās ietilpst vecuma, invaliditātes, apgādnieka zaudējuma un izdienas pensijas, tiek uzskatītas par to saņēmēju ienākumiem un tiek apliktas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, kaut arī strādājošie ir maksājuši sociālās apdrošināšanas iemaksas no savām algām. Šīs iemaksas nonāk sociālajā budžetā, un no tām maksā pensijas šī brīža pensionāriem. Šis process darbojas pēc solidaritātes principa. Mēs maksājam šī brīža pensionāriem, lai mūsu bērni maksātu pensijas mums," — ar šo ierosinājumu pie Latvijas pilsoņiem šī gada martā vērsās Arnis Vērzemnieks. 

Viņš atgādināja, ka attīstītākajās pensijas arī apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, taču pensiju apmērs tajās ir daudz lielāks, turklāt augstāks ir arī pensijas neapliekamais minimums. Pie tam Eiropas Savienības valstīs, kuru attīstības līmenis līdzinās Latvijai, piemēram, Lietuvā, Bulgārijā, Ungārijā un Slovākijā, 1. pensiju līmenis netiek aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

"Kamēr Latvijas valsts nav tik attīstīta kā, piemēram, ziemeļvalstis, nevaram atļauties iekasēt no valsts pensiju saņēmējiem," — paskaidroja Vērzemnieks.

Viņu uzklausīja – ierosinājums radis plaši atbalsi Latvijas iedzīvotāju vidū, un pašlaik par grozījumiem likumdošanā parakstījušies 10 115 cilvēki.

Vērzemnieks uzskata, ka grozījumiem jāpaliek spēkā no 2020. līdz 2045. gadam, lai paaudze, kas izcīnīja Latvijas neatkarību un piedalījās jaunās valsts veidošanā, neciestu dzīves līmeņa krišanās rezultātā.

Tagad savs viedoklis jāizsaka Saeimai, lai gan iepriekš Finanšu ministrija jau paziņoja, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa atcelšana pensijām liktu zaudēt 85 miljonus eiro gadā, tostarp 17 miljonus eiro – valsts budžetā un 68 miljonus eiro – pašvaldību budžetā.

"Papildu līdzekļus, kurus pensionāri saņems, tie varēs iztērēt pārtikas iegādei, apģērbam vai komunālo maksājumu veikšanai. Caur pievienotās vērtības nodokli daļa summas nonāks atpakaļ valsts budžetā. Lai aizstātu zudumu valsts budžetā, rosinām pārdalīt uzņēmumu ienākuma nodokļa sadalījumu, kā arī pārskatīt īpašuma ienākuma nodokli un tā aprēķināšanas kārtību. Panākt, lai nodokļa likme pielāgojas īpašuma tirgus vērtībai," – paskaidroja iniciatīvas autors.

© Sputnik / Ekaterina StarovaLatvijas pensijas
Latvijas pensijas - Sputnik Latvija
Latvijas pensijas
Ziņu lente
0