Politika

Dombrovskis: Lielbritānija var nodarīt postu ES ekonomikai

© Sputnik / Оксана Джадан / Pāriet pie mediju bankasЕврокомиссар по вопросам евро и социального диалога в комиссии Юнкера Валдис Домбровскис.
Еврокомиссар по вопросам евро и социального диалога в комиссии Юнкера Валдис Домбровскис. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Brexit būtiski iespaidos Eiropas Savienības un tostarp arī Latvijas ekonomiku, uzskata Eiropas Komisijas viceprezidents.

RĪGA, 29. augusts — Sputnik. Pašlaik britus gaida nopietna izvēle – pēc izstāšanās no Eiropas Savienības palikt ES iekšējā tirgū vai pamest to. Ja Lielbritānija aizies, sekas ES ekonomikā būs nopietnas, Latvijas televīzijas raidījumā Rīta panorāma informēja Eiropas komisijas prezidents Valdis Dombrovskis.

Tiesa, ja briti izteiks vēlēšanos palikt ES iekšējā tirgū, Lielbritānijai nāksies, tāpat kā līdz šim, pildīt visas saistības par darba spēka brīvu pārvietošanos un finansiālo atbalstu, kā arī pildīt ES normatīvos aktus utt.

Британский флаг на фоне Биг-Бена в Лондоне - Sputnik Latvija
Mamikins: Latvija varētu kļūt par ES donoru pēc Brexit

Ja Lielbritānija tomēr pametīs ES iekšējo tirgu, nāksies izstrādāt brīvās tirdzniecības līgumu, jo vienkāršota preču un kapitāla pārvietošana pazudīs.

Dombrovskis pastāstīja, ka Eiropas komisijā veikta Brexit ietekmes analīze ES ekonomikā un noskaidrojies, ka Lielbritānijas izstāšanās rezultātā ES IKP samazināsies par,2-0,4%, bet Lielbritānijas IKP – par 1-2,5%.

Līdz šim brīdim Lielbritānija nav oficiāli informējusi par izstāšanos no ES. Valsts premjerministre Terēza Meja pavēstīja, ka tas notiks 2017. gada sākumā.

Taču Latvijas ekonomiku negatīvi ietekmēs ne tikai Brexit. To būtiski iespaido arī Krievijas un Ukrainas konflikts. Dombrovskis paskaidroja, ka šajā situācijā ir tikai viena vienīga priekšrocība – Latvijas uzņēmēji pārorientējas un meklē jaunus preču un produktu noieta tirgus.

Vienlaikus Valdis Dombrovskis piezīmēja, ka Latvija turpina attīstīties, neskatoties uz ārējiem faktoriem – Eiropas komisijas prognoze liecina, ka šogad Latvijas IKP pieaugs par 2,8%, bet nākamgad – par 3,1%.

"Latvijas ekonomika varētu augt ātrāk, tomēr Latvijas IKP pieaugums ievērojami pārsniedz vidējos rādītājus Eiropā," — piebilda politiķis.

Ziņu lente
0