Politika

Vācijas enerģētikas ministrs uzskata, ka TTIP pārrunas ir izgāzušās

© Sputnik / Elena Shesternina / Pāriet pie mediju bankasАкции протеста против соглашений о трансатлантической торговле в Европе
Акции протеста против соглашений о трансатлантической торговле в Европе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc 14 pārrunu raundiem TTIP jautājumā Eiropas Savienība un ASV nav nonākušas pie vienprātības nevienā no 27 vienošanās nodaļām, vēstīja Vācijas ekonomikas un enerģētikas ministrs Zigmārs Gabriels.

RĪGA, 29. augusts — Sputnik. Pārrunas par Eiropas Savienības un ASV tirdznieciskās vienošanās (TTIP) noslēgšanu ir izgāzušās, lai arī balsī to vēl neviens nesaka, uzskata Vācijas ekonomikas un enerģētikas ministrs Zigmārs Gabriels.

Gabriels norādīja, ka pārrunas par Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības līgumu (TTIP) "ar ASV faktiski ir izgāzušās, lai arī no neviens neatzīst," – informē Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti publicēto informāciju.

Puses nav nonākušas pie vienprātības nevienā no 27 vienošanās nodaļām.

Флаги США и ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Brisele steidz parakstīt vienošanos ar Vašingtonu

ES un ASV apspriež TTIP kopš 2013. gada jūlija. Runa ir par pasaulē lielākās beznodevu tirdzniecības zonas radīšanu, kuras patērētāju tirgus sasniegtu aptuveni 820 miljonus cilvēku. Projektā plānots iekļaut ne vien ASV un Eiropas Savienības valstis, bet arī Kanādu, Meksiku, Šveici, Lihtenšteinu, Norvēģiju un Islandi, kā arī ES kandidātvalstis. ASV pašreizējā administrācija lika saprast, ka darīs visu iespējamo, lai pārrunas TTIP jautājumā tiktu noslēgtas pirms tās darbības beigām šī gada novembrī.

Pret TTIP iebilst Eiropas sabiedrības daļa – mazā un vidējā biznesa pārstāvji. Vienošanās pretinieki uzskata, ka tā atbilst tikai transnacionālo kompāniju interesēm, kas cīnās par kontroles un regulēšanas pasākumu pavājināšanos Eiropā.

Министр экономики и вице-канцлер Германии Зигмар Габриэль и канцлер Ангела Меркель - Sputnik Latvija
Vācijas vicekanclers nosodīja Merkeli par tirdzniecības partnerību ar ASV

Gandrīz 3,5 miljoni eiropiešu ir parakstījuši petīciju pret TTIP un CETA (līdzīga satura līgumu ar Kanādu), gandrīz 2 tūkstoši pilsētu, pašvaldību un reģionu visā Eiropā ir paziņojuši, ka nepieļaus ASV brīvās tirdzniecības vienošanās darbību savās teritorijās.

Iepriekš apkārtējās vides aizsardzības organizācija Greenpeace publicēja tīmeklī dokumentus un norādīja, ka tā ir informācijas noplūde, kas notikusi ASV un ES pārrunās TTIP jautājumā. Greenpeace vēsta, ka ASV pieprasa, lai partneri vājinātu ASV ražotās potenciāli bīstamās produkcijas un ģenētiski modificētu pārtikas produktu kontroli. Organizācija apgalvoja, ka ASV un ES pārstāvji ir nolēmuši panākt vienošanās noslēgšanu pirms ASV prezidenta Baraka Obamas aiziešanas no posteņa nākamā gada janvārī, tāpēc ASV cenšas iespaidot partnerus Eiropā.

Ziņu lente
0