Lietuvas prezidente: Baltkrievijas AES iespējams izmantot pret Baltiju

© Sputnik / Виктор ТолочкоСтроительство АЭС в Островце
Строительство АЭС в Островце - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jūlija beigās Lietuvas medijos parādījās informācija par nopietnu negadījumu atomelektrostacijas būvdarbos. "Rosatom" apstiprināja incidenta faktu, taču uzsvēra, ka tas nav kaitējis iekārtām.

RĪGA, 23. augusts — Sputnik. Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite uzskata, ka Balkrievijas atomelektrostaciju, kas tiek būvēta 50 kilometru attālumā no Viļņas, iespējams izmantot pret Baltijas valstīm, vēsta BNS.

Savas domas viņa pauda konferencē, kas veltīta Balkrievijas AES un sekām no Eiropas ģeopolitiskās un kodoldrošības viedokļa. Tā notiek Lietuvas Zinātņu akadēmijā.

"Ostroveca ir viens no instrumentiem, ko iespējams nekonvencionāli izmantot pret Baltijas valstīm," – otrdien intervijā radiostacijai LRT norādīja Daļa Grībauskaite.

Viņa nepaskaidroja, ko ar šiem vārdiem domājusi. Arī prezidentes pārstāvji nevarēja paskaidrot Lietuvas valsts vadītājas teikto.

Grībauskaite paziņoja, ka vēlas apspriest jautājumu par Balkrievijas AES, 23. augustā Rīgā, Baltijas valstu vadītāju tikšanās laikā ar ASV viceprezidentu Džo Baidenu.

"Mūsu galvenais mērķis ir informēt starptautisko sabiedrību par notiekošo, lai būtu pieejama informācija par nesenajām avārijām un incidentiem, jo slepeni realizētais projekts apdraud ne vien mūs, bet arī visu reģionu," – teica prezidente.

Ukraina. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ukraina cels radioaktīvo atkritumu glabātuvi pie Baltkrievijas robežas

Jūlijā Ostrovecā izmēģinājuma uzstādīšanas laikā nokrita stacijas reaktora korpuss – tas bija lielākais incidents AES būvdarbu laikā. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko apsolīja, ka valsts atteiksies no korpusa, ja tiks manīta "mazākā skramba". Krievijas valsts korporācija "Rosatom" norādīja, ka ir gatava nomainīt to pret otrā bloka korpusu, taču brīdināja, ka šis lēmums liks nedaudz mainīt energobloka būvdarbu grafiku. 11. augustā Baltkrievijas Enerģētikas ministrija nosūtīja Krievijas korporācijai paziņojumu par lēmumu nomainīt BelAES 1. reaktora korpusu. 

Lietuva jau ilgu laiku uzdod jautājumus par drošību atomelektrostacijā, kas tiek celta Ostrovecā, 50 km attālumā no Viļņas. Pagājušā gada novembrī jautājumu par Baltkrievijas AES izskatīja Minskā, Tirdznieciski ekonomiskās sadarbības jautājumos. Lietuvas vides ministrs Ķēstutis Trečoks ieteica Baltkrievijai uzaicināt Starptautiskā Atomenerģijas aģentūras (SAEA) misiju būvlaukuma novērtējuma, taču tas netika veikts. Pagājušā gada jūnijā Orhūsas konvencijas ievērošanas komiteja iesniedza savus secinājumus par to, ka Baltkrievija pārkāpj minēto konvenciju.

Baltkrievijas AES tiek celta sadarbībā ar Krieviju. To Baltkrievijas AES, ko netālu no Ostrovecas pilsētas (Grodņas apgabals) valsts ceļ sadarbībā ar Krieviju, sastāvēs no diviem energoblokiem, kuru kopējā jauda sasniegs 2400 megavatus. Tās būvdarbiem izraudzīts projekts AES-2006 — jaunākās paaudzes "3+" atomelektrostacijas tipveida projekts ar uzlabotiem tehniskajiem un ekonomiskajiem rādītājiem, kas atbilst mūsdienu, t.s. "postfukusimas" drošības normām, dabas aizsardzības un sanitāri higiēniskajiem tiesiskajiem aktiem. Baltkrievijas AES pirmā bloka rūpnieciskās ekspluatācijas sākums ieplānots 2018. gadā, otrā bloka ekspluatācija tiks uzsākta 2020. gadā.

Ziņu lente
0