Baltija vēlas aprēķināt PSRS nodarītos zaudējumus pēc vienota parauga

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Pāriet pie mediju bankasPadomju Savienības ģerbonis. Foto no arhīva
Padomju Savienības ģerbonis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija un Igaunija plāno jau rudenī iesaistīt padomju pagātnes nodarīto zaudējumu aprēķinā arī Lietuvu.

RĪGA, 22. augusts — Sputnik. Nesen eksperti no Latvijas un Igaunijas vienojās kopīgi aprēķināt zaudējumus, ko republikām nodarījusi Padomju Savienība.

Portāls Sputnik Igaunija vēsta, ka Baltijas valstu pārstāvji Tallinā apsprieduši, kā izstrādāt kopīgu izmeklēšanas un zaudējumu aprēķina metodiku.

Latvijas delegāciju vadīja Ruta Pazdere.

Viņa pavēstīja, ka šoreiz puses vienojušās turpināt kopīgu darbu un šoruden piepulcēt Lietuvu, lai kopā novērtētu okupācijas nodarītos zaudējumus. "Mēs uzskatām, ka nepieciešams plaši informēt par okupācijas sekām. Tikai tā cilvēkiem radīsies priekšstats par to, cik lieli bija zaudējumi," — viņa uzsvēra.

Aprīlī Pazdere paziņoja, ka zaudējumi, kas Latvijai radušies PSRS sastāvā, ir vērtējami 185 — 300 miljardu eiro apmērā. Komisija norādīja, ka 185 miljardus sastāda tikai ekonomiskie zaudējumi, bet otrajā summā ņemti vērā arī apkārtējai videi un demogrāfijai radītie zaudējumi.

Pie tam Pazdere paskaidroja, ka Latvija nevēlas pieprasīt pilnas kompensācijas izmaksu — pēc viņas domām, šādā gadījumā Krievija varētu bankrotēt.

Bezjēdzīgas pretenzijas

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, komentējot Pazderes vārdus, piezīmēja, ka prasības Krievijai izmaksāt kompensācijas par padomju pagātni daudzu miljardu apmērā izvirza "slimi cilvēki". Viņš uzsvēra, ka Maskava nav centusies noturēt Padomju Savienības sastāvā Baltijas valstis, kad tās izstājās no PSRS.

"Aizgāja mierīgi, saglabājot kontaktus. Nekādu pateicību par to neviens nav ne redzējis, ne dzirdējis. Vēl vairāk — tūlīt pat sākās runas par to, ka PSRS tās "izvarojusi, izmantojusi, ekspluatējusi," — uzsvēra Lavrovs intervijā zviedru avīzei Dagens Nyheter.

Padomju Latvija: Savienības lepnums - Sputnik Latvija
Infografika
Padomju Latvija: Savienības lepnums

"Līdz šim brīdim slimi cilvēki izstāda kaut kādus rēķinus par 185 miljardiem eiro. Nezinu, par ko. Par to, ka mēs tur radījām rūpniecību, modernizējām viņu ekonomiku, ieguldījām līdzekļus, kuru apmērs uz katru iedzīvotāju bija daudz lielāks nekā pašā KPFSR? Uzskatu, ka šo cilvēku psihe vairs nav labojama," — atzīmēja ĀM vadītājs.

Savukārt Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova tīklā Facebook izsludināja konkursu par labāko komentāru Pazderes ziņojumam. Ironiskais ierosinājums savāca vairāk nekā 4,5 tūkstošus komentāru.

Padomju okupācijas zaudējumu apzināšanas komisija Latvijā tika izveidota 2005. gadā. Tā saņem finansējumu no valsts budžeta, tomēr laikā no 2008. līdz 2014. gadam nestrādāja līdzekļu trūkuma dēļ.
2015. gadā Baltijas valstu tieslietu ministri parakstīja memorandu par darbības koordināciju, kuras mērķis ir izvirzīt prasības Krievijai — PSRS tiesību mantiniecei — par "padomju okupāzijas nodarīto zaudējumu" kompensāciju.

Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova - Sputnik Latvija
"Jūs pajokojāt, es pasmējos": Krievijas atbilde uz informāciju par zaudējumiem

Šī gada janvārī Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass pavēstīja, ka Igaunija nepieprasīs no Krievijas nekādas kompensācijas. Viņš piebilda, valdībai vajadzētu nodarboties ar daudz nopietnāku jautājumu risinājumu, nevis izvirzīt Krievijai bezperspektīvas prasības par zaudējumu kompensāciju, kas it kā nodarīti valstij laikā, kad tā atradusies PSRS sastāvā.

Tolaik Reivass solīja, ka šī tēma netiks apspriesta, kamēr viņš paliek premjerministra postenī.

Pasaulei neredzamā okupācija

Latvija, tāpat kā citas Baltijas valstis, uzskata, ka laikā no 1940. gada līdz 1991. gadam tajā valdījusi PSRS okupācija. Krievija šādu nostādni neatzīst. Krievijas Ārlietu ministrija ir paskaidrojusi, ka Baltijas valstu iestāšanos PSRS uzskata par atbilstošu tālaika starptautiskajām tiesībām.

Ārlietu ministrijas pārstāvji uzsver, ka šajā gadījumā nav iespējams izmantot terminu "okupācija", jo karadarbība PSRS un Baltijas valstu starpā nenotika, un karaspēks tika ievests saskaņā ar vienošanos un šo valstu valdību piekrišanu. Jāpiebilst, ka Latvijā, Lietuvā un Igaunijā laikā, kad tās atradās Padomju Savienības sastāvā (izņemot Vācijas okupācijas periodu Lielā Tēvijas kara gados) strādāja nacionālās varas iestādes.

Ziņu lente
0