Pirms 26 gadiem gājis bojā Viktors Cojs

© Sputnik / Ольга Головко / Pāriet pie mediju bankasViktora Coja piemiņas siena Arbatā Maskavā. Foto no arhīva
Viktora Coja piemiņas siena Arbatā Maskavā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
1990. gada 15. augustā Viktora Coja automašīna uz šosejas Tukuma apkaimē sadūrās ar autobusu.

RĪGA, 15. augusts — Sputnik. Dziedātājs, dzejnieks,komponists, kinoaktieris, grupas "Kino" līderis Viktors Cojs ir dzimis 1962. gada 21. jūnijā Ļeņingradā. Viktora tēvs, pēc tautības korejietis, bija inženieris, māte, krieviete — fizkultūras skolotāja.
Kopš bērnības Viktors dievināja mūziku. Pirmo ģitāru vecāki viņam uzdāvināja 5. klasē.

1980. gadā Cojs sāka uzstāties mājas koncertos Maskavā. 1981. gadā notika viņa skatuves debija kafejnīcā "Trjum" Ļeņingradā. Kādā no šiem koncertiem 1981. gada vasarā radās grupa "Garins un hiperboloīdi", kurā darbojās Viktors Cojs, Aleksejs Ribins un Oļegs Vaļinskis. Rudenī grupa tika uzņemta Ļeņingradas roka klubā. Kad Oļegs Vaļinskis tika iesaukts armijā, grupa tika pārdēvēta un kļuva par "Kino".

1982. gadā kolektīvs debitēja uz Ļeņingradas rokkluba skatuves. Vēlāk iznāca pirmais grupas albums, kura producents bija grupas "Akvarium" līderis Boriss Grebeņščikovs. 1983. gada februārī notika "Kino" un "Akvarium" kopīgais koncerts. Tā paša gada pavasarī pēc dažiem koncertiem Ļeņingradā un Maskavā grupu pameta Aleksejs Ribins, ņemot vērā nesaskaņas ar Viktoru Coju.

1984. gadā izveidojās grupas "Kino" otrais sastāvs. Vasarā grupa ierakstīja albumu "Kamčatkas priekšnieks". Vēlāk iznāca albumi "Tā nav mīlestība" (1985) un "Nakts" (1986).

1986. gadā grupas "Kino" un "Akvarium" uzstājās ar koncertu programmu ASV un ierakstīja albumu "Sarkanais vilnis" (Red Wave).

1988. gadā iznāca albums "Asins grupa" un tika ierakstīts albums "Zvaigzne vārdā Saule", kas iznāca 1989. gada nogalē — tas bija pēdējais albums grupas vēsturē, kas tika ierakstīts profesionālā studijā.

Viktors Cojs bija labi pazīstams arī ar saviem darbiem kino. Viņš filmējās tādās kinolentēs, kā Rašida Nugmanova īsmetrāžas filma "Yya-Khkha!" (1986), "Brīvdienu beigas" (1986, režisors Sergejs Lisenko), "Roks" (1988, režisors Aleksejs Učiteļs) un "Assa" (1987, režisors Sergejs Solovjovs). Rašida Nugmanova filmā "Adata" (1988) Viktors Cojs tēloja galveno lomu.

1990. gada jūnijā Lužņiku Lielajā sporta arēnā Maskavā notika grupas "Kino" pēdējais koncerts. Pēc tam Viktors Cojs uz diviem mēnešiem devās atpūsties uz Latviju, kur ierakstīja dziesmas jaunajam albumam.

1990. gada 15. augustā pl. 12.28 Viktors Cojs traģiski gāja bojā autokatastrofā, atgriežoties no makšķerēšanas. Coja "Moskvičs" saskrējās ar autobusu "Ikarus". Izmeklēšanas versija liecina, ka dziedātājs aizmidzis pie stūres. Viņš apglabāts Sanktpēterburgā, Bogoslovskas kapos.

1990. gadā Maskavā Krivoarbatskas šķērsielā parādījās "Viktora Coja siena". Tā aprakstīta ar citātiem no grupas "Kino" dziesmām. Dziedātāja pielūdzēji šeit pulcējas divreiz gadā — 21. jūlijā, mākslinieka dzimšanas dienā, un 15. augustā — nāves dienā. 2006. gadā Coja sienu aizkrāsoja kustības Art Destroy Project aktīvisti, taču fani to atkal atjaunoja.

2002. gada 15. augustā trases Sloka-Talsi 35. kilometrā, muzikanta bojāejas vietā tika uzstādīts piemineklis. Tā autori ir mākslinieks Ruslans Vereščagins un skulptors Amirans Habelašvili.

Ziņu lente
0