Eiropa ir neapmierināta: Baltijas valstis pārāk prasīgi atlasa bēgļus

© AP Photo / Darko BandicМальчик везет коляску с ребенком в лагере беженцев в Идомени, Греция
Мальчик везет коляску с ребенком в лагере беженцев в Идомени, Греция - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisija jau otrajā atskaitē kritizē Baltijas valstu varas iestādes, kuras, nenorādot iemeslu, noraida pieprasījumus izmitināt begļus no Tuvo Austrumu un Āfrikas valstīm.

RĪGA, 8. augusts — Sputnik. Trīs Baltijas valstis – Latvija, Lietuva un Igaunija pārāk prasīgi izvēlas bēgļus izmitināšanai savā teritorijā, teikts Eiropas Komisijas ikmēneša atskaitē. Ierēdņi Briselē uzskata, ka šāda rīcība ir starptautisko cilvēktiesību pārkāpums, vēsta Sputnik Igaunija.

Беженцы ждут спасательную шлюпку в Средиземном море - Sputnik Latvija
Lietuvas tramplīns – pirmā bēgļu ģimene devusies uz Zviedriju

"Igaunija, Latvija un Lietuva noraidīja pieprasījumus bēgļu izmitināšanai, nenorādot iemeslus," – teikts Eiropas Komisijas atskaitē.

Iepriekš tika ziņots, ka Latvija vēlas uzņemt tikai bēgļus, kuri, pēc vietējo specdienestu domām, spēs normāli integrēties sabiedrībā: cilvēkus, kuri pārvalda svešvalodas, kuriem ir bērni, izglītība un darba pieredze. Līdzīgas prasības izvirza arī Lietuva un Igaunija.

Amatpersonas Briselē uzskata, ka šādas prasības ir pārmērīgas; tās pārkāpj staprtautiskās normas un cilvēka tiesības.

"Pastāv tikai divi kritēriji, kas ļauj noraidīt cilvēku izmitināšanu: ja persona apdraud apkārtējo un vietējās sabiedrības drošību vai apdraud starptautisko drošību," – paskaidroja ES pārstāve Kristīne Liepiņa.

Uzraksts telšu nometnē Londona - mans sapnis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijas robežsargi: bēgļi Grieķijā nelūdz, bet pieprasa palīdzību

Līdz 21. jūlijam ES valstīs bija izmitināti 3362 kara bēgļi — 2485 no Grieķijas un 877 no Itālijas, savukārt no Turcijas uz Eiropas Savienības valstīm ir nosūtīti 802 cilvēki. Pašlaik Latvijā no Grieķijas ieradušies 53 kara bēgļi, Lietuvā – 79, bet Igaunijā – 31 cilvēks.

ES migrācijas programmas ietvaros Latvijai ir jāuzņem aptuveni 800 bēgļi no Sīrijas, Irākas un Eritrejas, Lietuvai jāuzņem 1105, bet Igaunijai – 550 cilvēki. Ja valstis neizsmels bēgļu uzņemšanas kvotas, tām draud soda sankcijas 250 tūkstošu eiro apmērā par katru neuzņemto cilvēku.

Ziņu lente
0