Latvijas vēstniece Lielbritānijā aicina latviešus doties mājup

© AFP 2023 / Justin TallisПешеход с зонтом в цветах британского флага в Лондоне
Пешеход с зонтом в цветах британского флага в Лондоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunā LR vēstniece Lielbritānijā Baiba Braže uzskata, ka šim nolūkam jāizveido "vienas pieturas" aģentūra. Pie tam viņa prognozē iespējamu ekonomisko krīzi Apvienotajā Karalistē un problēmas, ar ko šādā situācijā varētu saskarties uzņēmēji no Latvijas

RĪGA, 8. augusts — Sputnik. Latvijā nepieciešama vienas pieturas aģentūra, kurā būtu pieejama informācija tiem, kas vēlas atgriezties dzimtenē, intervijā aģentūrai LETA paziņoja jaunā Latvijas vēstniece Lielbritānijā Baiba Braže.

Международный аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Ardievu, Latvija: iedzīvotāji joprojām pamet valsti

Uz jautājumu par to, vai nav nepieciešams pielikt lielākas pūles, lai palielinātu to cilvēku skaitu, kuri vēlas atgriezties dzimtenē, viņa atbildēja, ka noteikta daļa jau atgriežas.

"Tie, kas atgriežas, atgriežas ar zināmu kapitālu. Šie cilvēki Latvijā atver kafejnīcas, frizētavas, kā arī citus uzņēmumus. Vienai daļai cilvēku apnīk būt par darba ņēmējiem," – paskaidroja vēstniece.

Braže uzskata, ka nākamais solis, kas jāsper, lai aizbraukušie atgrieztos Latvijā, ir vienas pieturas aģentūras, pakalpojumu centra izveide, kurā būtu iespējams iegūt vienotu informāciju tiem, kuri vēlas atgriezties uz dzīvi Latvijā. Viņa norāda, ka runa nav par aviobiļešu iegādi vai skolu meklēšanu, bet gan par informāciju – par to, kas jāveic, un arī iespējām. Daļa informācijas ir pieejama valsts centrālajā pakalpojuma vietnē Latvija.lv, daļa – citviet. Tas apgrūtina informācijas iegūšanu, uzskata diplomāte.

Vienlaikus vēstnieci satrauc gaidāmās pārmaiņas Lielbritānijā. Ja valsts ekonomikā sākies stagnācija, palēnināsies attīstība vai sāksies recesija, tas ietekmēs britu pirktspēju, kā arī Latviijas uzņēmēju intereses.

Referendums par Lielbritānijas turpmāko dalību ES - Sputnik Latvija
Brexit rada haosu Latvijas un Lielbritānijas lietišķajās attiecībās

Nesen diplomāte apsprieda uzņēmēju intereses ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru. "Intereses ir daudzas un ilgstošas. Lielbritānija ir viens no svarīgākajiem tirgiem Latvijai, un paredzams, ka tas tā arī paliks. Tas, vai Lielbritānijā dzīvojošie cilvēki turpmāk būs ES vai ārpus tās, neliks jau viņiem pazust, līdz ar to mūsu uzņēmējiem joprojām pastāv interese strādāt tur," – pavēstīja Braže.

Jautāta, vai sarunu gaitā paustas kaut kādas bažas, viņa pastāstīja, ka uzņēmējus ļoti interesē mārciņas stabilitāte, kas ietekmē gan pirktspēju, gan Latvijas eksportspēju. Interese vērojama arī par Apvienotās Karalistes vispārējo ekonomisko stāvokli un par to, vai neradīsies kādas administratīvās vai tirdzniecības barjeras.

Pēc diplomātes domām, tuvāko gadu laikā nekas būtiski nemainīsies, taču mārciņas kurss var svārstīties. Arī ekonomiskie rādītāji mēnesi pēc referenduma nav pozitīvi.

Taču jāparaugās arī uz citu aspektu – britiem Latvijā. Inovāciju jomā Latvija ir kļuvusi par visstraujāk augošo valsti ES, un tajā nozīme bijusi arī britu investīcijām, piemēram TechHub Riga.

Ziņu lente
0