Lietuva izvērtēs Krievijas Aizsardzības ministrijas ierosinājumu

© Latvijas armija/Normunds MežiņšЛитовский реактивный самолет L-39 Albatros во время учений в Адажи
Литовский реактивный самолет L-39 Albatros во время учений в Адажи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva rūpīgi izskatīs Krievijas Aizsardzības ministrijas ierosinājumu par sadarbību ar mērķi izvairīties no incidentiem pierobežas zonā. Iepriekš arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs solīja rūpīgi iepazīties ar Krievijas piedāvājumu.

RĪGA, 3. augusts — Sputnik. Lietuva sola rūpīgi izskatīt Krievijas Aizsardzības ministrijas ierosinājumu jautājumā par kara aviācijas lidojumu drošību virs Baltijas jūras.

Сторожевой корабль Адмирал Эссен - Sputnik Latvija
Krievijas Aizsardzības ministrija gatava konsultācijām ar Latviju

Krievijas aizsardzības ministra vietnieks Anatolijs Antonovs paziņoja, ka Krievijas Aizsardzības ministrija gatava sākt konsultācijas ar Latviju, Lietuvu, Igauniju, Poliju, Zviedriju un Somiju jautājumā par karadarbību pierobežas rajonos. Viņš uzsvēra, ka Aizsardzības ministrija gatava kopīgam darbam, lai izslēgtu incidentu iespēju jūrā un gaisā, pateicoties divpusējas vienošanās noteikumiem šajā jomā.

Lietuvas Aizsardzības ministrija informēja, ka NATO samitā Varšavā tika apstiprināta gatavība uzsākt atklātu dialogu ar Krieviju, lai izvairītos no pārpratumiem un sekmētu lidojumu pārskatāmību un prognozējamību.

"Transponderu izmantošana un vairāki citi ieteikumi aviācijas drošības sfērā ar mērķi panākt militāro pārskatāmību un sekmēt riska mazināšanai paredzētos pasākumus būtiski uzlabos stabilitāti un drošību Eiroatlantijas telpā. Šos jautājumus iespējams apspriest EDSO, tostarp arī Vīnes līguma modernizācijas ietvaros," – informē Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Jūlija sākumā Somijas prezidents divpusējās tikšanās laikā ar Krievijas valsts vadītāju Vladimiru Putinu ierosināja aizliegt militārās aviācijas lidojumus ar izslēgtām identifikācijas iekārtām Baltijas reģionā – tā saucamo "Nīnistes plānu". Krievijas vadītājs piekrita Somijas prezidenta ierosinājumam un uzdeva iekļaut šo jautājumu Krievijas un NATO Padomes dienas kārtībā.

Pēc Krievijas un NATO Padomes sēdes Briselē Ziemeļatlantijas alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņoja, ka sabiedrotie pozitīvi uztver Krievijas gatavību apspriest pasākumus, kuru mērķis ir riska samazināšana, un rūpīgi izvērtēs Krievijas ierosinājumu uzlabot aviācijas drošību Baltijas jūrā.

Ziņu lente
0