Atcelts solidaritātes nodoklis

© Foto : pixabayКупюра евро
Купюра евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas uzņēmēji ir panākuši savu – atcelts solidaritātes nodoklis, kas tika piemērots mēnešalgas apmēram virs 4 tūkstošiem eiro. Tā vietā lielo algu saņēmēji maksās sociālo nodokli.

RĪGA, 2. augusts – Sputnik. Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes Budžeta un nodokļu apakškomitejas sēdē panākta vienošanās par solidaritātes nodokļa atcelšanu, informēja Latvijas Darba devēju konfederācijas vadītāja Līga Meņģelsone.

Квартира в новостройке - Sputnik Latvija
Vai nodoklis vienīgajam īpašumam tiks atcelts?

Pieņemts lēmums par to, ka solidaritātes nodokļa vietā lielo algu saņēmēji maksās sociālo nodokli. 

Jūnija sākumā vairāki uzņēmēji un privātpersonas Satversmes tiesā pārsūdzēja šogad ieviesto solidaritātes nodokli, un jūlija beigās tiesa pieņēma lēmumu ierosināt lietu saskaņā ar minēto prasību.

Prasītāji apgalvoja, ka solidaritātes nodoklis neatbilst agrāk izstrādātajām stratēģijām, kas iekļautas valdības deklarācijā un normatīvajos dokumentos, ko likumdevējs ignorējis.

"Pieņemtais lēmums par solidaritātes nodokļa ieviešanu neatbilst uzņemtajām starptautiskajām saistībām dubultās nodokļu nepiemērošanas jomā, kas savukārt traucē ārvalstu investīciju piesaisti un parāda Latviju kā valsti, kas nav gatava starptautiskai sadarbībai un nerūpējoties par reputāciju un tēlu," – uzsvēra Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs Jānis Endziņš.

"Jau tagad ir zināms, ka to cilvēku skaits, kuriem būtu jāmaksā solidaritātes nodoklis ir samazinājies par 30%, tādējādi ieņēmumi no tā nebūs tādi, kā prognozēts, bet Latvija var pazaudēt labi apmaksātus speciālisti, kuri pilnīgi legāli tiks nodarbināti citās valstīs," — uzsvēra J.Endziņš.

Solidaritātes nodoklis tiek piemērots atalgojuma daļai, kas pārsniedz sociālo iemaksu limitu. 2015. gadā tas sastādīja 4000 eiro mēnesī.

Ziņu lente
0