Ukrainas Drošības dienests pārbaudīs žurnālistus no Latvijas

© Foto : Dean Calma/IAEAŽurnālisti. Foto no arhīva
Žurnālisti. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas Drošības dienests izvērtēs kārtību, kādā valsts austrumos uzturas žurnālisti no Latvijas, kuru publikācijas sacēlušas kritikas vilni sociālajos tīklos – sak, tajās jūtams pret Ukrainu vērsts noskaņojums.

RĪGA, 23. jūlijs — Sputnik. Valentīns Rožencovs un Aleksejs Stetjuhs, žurnālisti no Latvijas, nokļuvuši Ukrainas Drošības dienesta (UDD) uzmanības centrā, kad sociālajos tīklos parādījās sūdzības par viņu materiāliem no Donbasa. Šo informāciju sniedza UDD preses sekretāre Jeļena Gitļanska.

Iepriekš mediji vēstīja, ka UDD akreditējusi žurnālistus no Latvijas, kuru publikācijas, pēc Ukrainas sociālo tīklu lietotāju domām, ir vērstas pret Ukrainu.

"Ukrainas Drošības dienests nav izskniedzis akreditāciju darbam antiteroristiskās operācijas zonā (konflikta zona Donbasā — red.) žurnālistiem no Latvijas Valentīnam Rožencovam un Aleksejam Stetjuham. Nāksies noskaidrot, kā viņi tur nokļuvuši," — publicēja Gitļanska savā lapā Facebook.

Sociālo tīklu lietotāji Ukrainā un blogeri ne vienu reizi vien jau ir izteikuši neapmierinātību ar citu valstu žurnālistu darbu, kuru darbos esot jūtams pret Ukrainu vērsts noskaņojums.

Luganskas jaunie pilsoņi demonstrē pases - Sputnik Latvija
Latvijas pilsonis saņēmis Luganskas Tautas Republikas pasi

Agrāk interneta vietnē "Miernesis" tika publicēta informācija par vairākiem tūkstošiem žurnālistu no dažādām valstīm, kas saņēmuši akreditāciju pašpasludinātajās Luganskas un Doņeckas Republikās. Šeit tika norādīta žurnālistu kontaktinformācija. Žurnālisti paziņoja, ka viņus šokējusi personīgās informācijas publikācija un lūdza izmeklēt incidentu, kā arī dzēst viņu datus no interneta resursiem. Kijevas prokuratūra ierosināja krimināllietu par notikušo. "Miernesis" paziņoja, ka pārtrauc darbu, taču vēlāk vietnē tika publicēti jauni DTR akreditēto žurnālistu saraksti.

EDSO pārstāve mediju brīvības jautājumos Dunja Mijatoviča norādīja, ka mediju darbinieku datu publikācija ir "solis, kas var vēl vairāk apdraudēt žurnālistus. Vietnes "Miernesis" īpašnieku darbību kritizēja arī Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova. Viņa šo publikāciju nosauca par "atklātu aicinājumu izrēķināties ar žurnalistiem."

Arī "lielā septītnieka" valstu vēstnieki Kijevā pauda bažas par žurnālistu saraksta publikāciju. Diplomāti aicināja vietni dzēst mediju darbinieku personas informāciju un uzvēra, ka viņiem ir jāsniedz iespēja brīvi vēstīt par jebkādiem notikumiem Donbasā un citviet.

Ziņu lente
0