Viedoklis

Ārvalstu "guru" ideoloģijas kalpībā

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Pāriet pie mediju bankasPasaules pilsētas. Tallina. Foto no arhīva
Pasaules pilsētas. Tallina. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sociālais eksperiments – pret Krieviju vērstas identitātes veidošana ārpus Krievijas dzīvojošajiem krievvalodīgajiem iegūst jaunu skaņu Varšavā pieņemto NATO lēmumu atmosfērā. Pie tam par savdabīgu eksperimentu laukumu ir kļuvusi Igaunija.

Ideoloģiski pareizi "guru"

Krievvalodīgie, kuri jau vairākās paaudzēs dzīvo Igaunijā, konstatējuši, ka pēdējo gadu laikā valstī viens pēc otra parādās "guru" – politiskie bēgļi un pret Krievijas pašreizējo valdību naidīgi noskaņoti cilvēki. Šī parādība viņu vidū rada patiesu neizpratni. Īpaši dīvaini izskatās, kad "guru" sāk mācīt vietējos krievvalodīgos par to, kā viņiem būtu jādzīvo, un provalstiskie igauņu mediji aktīvi izplata viņu idejas. Viņiem tiek dāvātas iespējas publicēt rakstus vadošajās avīzēs un interneta portālos. Nereti šos cilvēkus aicina uzstāties televīzijā, un pat Igaunijas prezidents uzņem viņus pie sevis kā dārgus viesus. Kāpēc tā? Atbilde ir vienkārša – lieta tāda, ka šie cilvēki saka to, ko no vietējiem krieviem vēlas dzirdēt igauņu varasvīri. Taču starp vietējiem ar zināmu autoritāti apveltītajiem krievvalodīgo kopienas pārstāvjiem ir izrādījies pagrūti atrast "vajadzīgo" ideju ruporus, tāpēc likme tika izdarīta uz atbraucējiem – viņiem tas ir izdevīgs darījums. Ideālā situācijā nākotnē šie cilvēki varētu kļūt par vietējo krievu "balsi" un paust viņu oficiālo viedokli, kam, pēc Igaunijas varasvīru ieceres, nevajadzētu būt īpaši draudzīgam attiecībā pret Krieviju.

Izdevīgi projekti

Военная техника армии США в Риге - Sputnik Latvija
NATO ir jāpārtrauc centieni izspiest Krieviju no pasaules kartes

Vai patiešām ir iespējams piespiest lielāko daļu Igaunijas krievvalodīgo domāt "noteiktā virzienā"? Diezin vai, toties uz iebraukušo "guru" vārdu pamata var rakstīt izteiksmīgas atskaites NATO sabiedrotajiem par noskaņojuma izmaiņām Igaunijā dzīvojošo krievvalodīgo vidū. Turklāt uz attiecīgo uzdevumu – sabiedriskā viedokļa korekciju – iespējams attiecināt padārgus projektus, kas saistīti ar sabiedriskajām attiecībām un medijiem, un dāvāt iespēju uz šī rēķina nopelnīt arī "savējiem".

Pagaidām gan šo projektu rezultāti neizskatās īpaši iespaidīgi, taču pagaidām darbs vēl ir tikai iesākts un tiek "slīpēts" formāta meklējumos, tāpēc varam gaidīt jaunas iniciatīvas, ko stiprinās Rietumu propagandiskās tehnoloģijas. Vajadzīgā informācija tiks pasniegta izklaides programmās, "trešā sektora" organizāciju pasākumos, kā arī citos variantos. Ja radīsies kritiskā masa, iespējams, informācija patiešām ietekmēs cilvēku viedokli, it starp vāji izglītotiem cilvēkiem un tiem, kuri gadiem ilgi nav pabijuši aiz valsts austrumu robežas.

Stereotipi darbojas

Jau pašlaik ir nācies dzirdēt, kā krievvalodīgie iedzīvotāji, kuri pirmo reizi daudzu gadu laikā gatavojas doties uz Krieviju, izsaka igauņu mediju iepotētos stereotipus. Viņi stāsta par baismīgajiem Krievijas specdienestiem, kuri vervējot ārvalstniekus uz katra stūra, par tukšiem veikalu plauktiem un piemin daudzas citas muļķības. Protams, pēc atgriešanās no Krievijas šie cilvēki paši to visu noliedz, taču fakts ir un paliek fakts – propaganda patiešām darbojas!

Emigrantu pieeja

Александр Васильев. Политолог - Sputnik Latvija
Viedoklis
Neapgūtā vēstures mācība, jeb Latvijas nepilsoņu problēmas profilā

Pastāv iespēja, ka ar prasmīgas masveida "smadzeņu skalošanas" palīdzību, kas vērsta pret valsts krievvalodīgajiem iedzīvotajiem, atbraucēju – "guru" izplatītās idejas sāks pamazām vien iekarot prātus, kā tas jau noticis daudzās "vecajās" Rietumu valstīs, kurās daudzi krievu valodā runājošie iedzīvotāji ir, maigi sakot, kritiski noskaņoti pret Krieviju. Taču starp viņiem un Igaunijā dzīvojošajiem krievvalodīgajiem ir vairākas atšķirības, ko rietumvalstu PR tehnoloģijas bieži vien neņem vērā.

Pirmkārt, tradicionālajās rietumvalstīs galvenokārt dzīvo emigranti no Krievijas, savukārt Igaunijā cilvēki sevi par tādiem neuzskata (cilvēki, kas šurp atbraukuši nesen, tā domā, taču lielākā daļa valstī dzīvojošo tā nebūt neuzskata), jo viņi šeit ir dzimuši un dzīvo, nepametot valsti. Ne jau viņi pameta Krieviju (PSRS), bet gan valsts pameta viņus. Otrkārt, nevienai pasaules valstij nav nācies mainīt noskaņojumu tik lielai cilvēku grupai. Ir gandrīz neiespējami piespiest 30% valsts iedzīvotāju domāt "kā vajag", it īpaši reģionos, kur šie cilvēki domā kompakti un sastāda 50-97% iedzīvotāju.

Programmas kļūmes

Krievijas un NATO Padomes sēde Briselē - Sputnik Latvija
Viedoklis
Pasaule pēc NATO: Austrumeiropa meklē naida objektu

Runājot par personāžiem, ko Igaunijas varasvīri uztver īpaši labvēlīgi, jāatzīmē, ka dažkart viņiem gadās nepatīkamas kļūmes. Piemēram, blogeris Maksims Jefimovs, kurš Igaunijā saņēmis politisko patvērumu, savās "pamācībās" pēkšņi pārmetās no krievvalodīgajiem uz valsts valdību – te viņš pārmeta nedemokrātisku pieeju un citādi domājošo vajāšanu, te piedāvāja viņiem iegādāties… kodolbumbu. Acīmredzot tie, kas savu karjeru veidojuši "cīņā ar režīmu", tā vai citādi turpina cīnīties pret jebkuru citu varu, lai cik tā būtu labvēlīga pret viņiem. Nekur nezūd "revolucionārā" degsme, kas ļauj viņiem justies vajadzīgiem šajā pasaulē.

Darbojas vecās tehnoloģijas

Politisko emigrantu izmantošana noteiktiem mērķiem nav izgudrota no jauna, un PSRS laikos to sekmīgi izmantoja rietumvalstis. Tolaik īpaši augstu kotējās valsti pametušie žurnālisti un kultūras darbinieki, kuru viedoklis tika plaši tiražēts ar mērķi ietekmēt noskaņojumu Padomju Savienībā ar rietumu krievvalodīgo radiostaciju palīdzību. Vecais stāsts skan jaunās skaņās, un drīz vien mēs redzēsim, vai tas kļūs par traģēdiju vai farsu.

Ziņu lente
0