Traģēdija Nicā – līdz šim nebijis terorakts

© REUTERS / Eric GaillardTerorakta vietā Nicā
Terorakta vietā Nicā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Teroristu uzbrukums Francijas dienvidos, kura rezultātā gājuši bojā 84 cilvēki, tika organizēts pēc jaunas tehnoloģijas. Terorista vieninieka pieredze var tikt izmantota nākotnē, brīdina analītiķi.

RĪGA, 16. jūlijs — Sputnik. Politologs Sergejs Mihejevs uzskata, ka terorakti ES, liecina par vairākiem aspektiem, raksta Sputnik Moldova.

"Pirmais: Eiropas migrācijas politika ir pilnībā izgāzusies. Otrais: izreklamētā ES drošības sistēma darbojas ļoti slikti. Dīvaini, ka Eiropa, kas daudz runā par augsto dzīves līmeni, nespēj nodrošināt savu pilsoņu drošību. Ja jūs nevarat nodrošināt drošību, visam pārējam nav nozīmes."

Terorakta vietā Nicā - Sputnik Latvija
Putins par teroraktu Nicā: Krievija ir gatava sadarboties ar Franciju

Pēc Mihejeva domām, izgāzusies ir arī ES koncepcija: "Eiropas Savienības vadība domāja, ka cilvēki, kas ierodas Eiropā, kļūs par eiropiešiem, dzīvos saskaņā ar vecās pasaules vērtībām, taču tā nenotiek. Terorakti liecina par dziļu konceptuālo ES krīzi. Teroristi liek saprast visiem: viņi nogalinās arī turpmāk. Pagaidām es nesaskatu Eiropas vēlmi pretoties."

"Neizskatās, ka Francijai vairāki desmiti bojāgājušo būtu pārliecinošs arguments, kas liktu mainīt valdības konjuktūru un viedokli par ģeopolitisko situāciju. Zem ASV spiediena Eiropa joprojām, neskatoties ne uz ko, turpina atbalstīt rusofobiju. Visi aicinājumi pievērst uzmanību tam, ka ES ir vajadzīgas normālas attiecības ar Maskavu, netiek ņemti vērā. Amerikāņu politikas ietekme ir stiprāka par visu pārēju," — secināja eksperts.

Maskavas Kārnegija centra zinātniskās padomes loceklis Aleksejs Malašenko brīdināja, ka nav iespējams prognozēt nākamo teroraktu.

"Šaubos, — viņš teicis, — vai reiz šim ļaunumam pienāks gals. Jā, cīņa notiek, ja tās nebūtu, būtu vēl sliktāk. Nicā notika kvalitatīvi jauns terorakts. Diemžēl šī terorista vieninieka pieredzi, kurš nogalināja desmitiem cilvēku, var izmantot citi. Terorakts parāda jaunu tehnoloģiju: līdz šim neviens nebija izmantojis kravas auto, kuru skaits, starp citu, ir milzīgs."

Pirmie aculiecinieku kadri no terorakta vietas Nicā - Sputnik Latvija
Video
Pirmie aculiecinieku kadri no terorakta vietas Nicā

Tolerances līmenis Eiropā strauji krītas, norāda Malašenko. "Terorakti kļūst par jauniem mūsu dzīves apstākļiem. To būtu bijis iespējams paredzēt, nevis nodarboties ar niekiem un mēģināt pierādīt, ka imigrantus var adaptēt vai asimilēt, ka to darīja eiropieši."

Ceturtdienas vakarā kravas automašīna iebrauca Angļu krastmalā Nicā, kur pilsētnieki un tūristi pulcējās, lai noskatītos salūtu par godu Bastīlijas ieņemšanas dienai. Vēlāk viņš atklāja uguni. Dati liecina, ka bojā gājuši 84 cilvēki, vēl aptuveni divi simti bija ievainoti (starp tiem vismaz 54 bērni).

Ziņu lente
0