Politika

Jaunais, dīvainais Lielbritānijas ārlietu ministrs

© AFP 2023 / TOBY MELVILLEБорис Джонсон
Борис Джонсон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Boriss Džonsons, kādreizējais žurnālists, tagadējais ārlietu ministrs, ir labi pazīstams ar savām provokatīvajām manierēm, paspūrušo frizūru un tieksmi izteikt aizvainojošus komentārus.

RĪGA, 15. jūlijs — Sputnik. Jaunā Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja 13. jūlijā pārsteidza visu Eiropu un valsts galvenā diplomāta postenī iecēla bijušo Londonas mēru Borisu Džonsonu – cilvēku, kurš labi pazīstams ar savām nediplomātiskajām manierēm.

Pēdējo mēnešu laikā Džonsons paspēja kļūt par Brexit kampaņas vadītāju un atteikties no premjerministra posteņa, kad viņa piekritēji uzvarēja referendumā, atgādina The Washington Post.

Лондон - Sputnik Latvija
Boriss Džonsons salīdzināja ES mērķus ar Hitlera ambīcijām

Pirms diviem gadiem politiķis izcīnīja uzvaru Turcijas prezidentam veltītu aizvainojošu dzejoļu sacerēšanas konkursā, ko organizēja žurnāls Spectator. Džonsona sacerētajā dzejolītī pieminēta mīlestība, kas uzplaukusi Turcijas prezidenta un āža sirdīs.

"Jautājumā par konfliktiem Tuvo Austrumu reģionā Boriss Džonsons pauž neviennozīmīgu viedokli: viņš nosoda rietumu tendences un uzliela Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu par cīņu ar "Islāma valsti". Viņš apsveica arī "nežēlīgo skaidrību", ar kādu Krievijas prezidents Vladimirs Putins atbalsta Asada režīmu," – teikts rakstā.

Skaļais bijušais mērs ir atļāvies arī vairākus neapetītlīgus izteikumus par ASV līderiem, atgādināja izdevums.

"Viņa ir krāsota blondīne ar zilo acu tēraudcietu skatienu – gluži kā sadistiskai medmāsai psihiatriskajā slimnīcā," – teica Džonsons par Hilariju Klintoni 2007. gadā rakstā, ko publicēja Daily Telegraph.

Pēc viņa domām, par Klintoni vajadzētu balsot vismaz tādēļ, lai Baltajā namā atgrieztos viņas vīrs Bils. "Ja Bils spēj tikt galā ar Hilariju, viņš spēs tikt galā arī ar ikvienu vispasaules krīzi," – rakstīja Džonsons.

Jaunais Lielbritānijas ārlietu ministrs ir atļāvies arī rasistiskus izteikumus par Baraku Obamu, kurš sadusmoja Džonsonu, iebilstot pret Brexit. Piemēram, Džonsons norādīja, ka viņš ir "Kenijas izcelsmes prezidents", kurš no senčiem mantojis nepatiku pret Lielbritāniju un Čērčilu.

Populists vai pragmatisks menedžeris

"Izspūrušais Boriss Džonsons, bijušais Londonas mērs, kurš reiz paziņoja, ka gribējis izmēģināt kokaīnu, taču nejauši nošķaudījies, un narkotikas aizlidojušas," – tā viņu apraksta portāls InoSMI, kas citē žurnālu Foreign Policy.

Londonas mērs Boriss Džonsons uzstājas pasākumā ar mērķi atbalstīt Lielbritānijas izstāšanos no ES. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Bijušais Londonas mērs nosaukts par "Putina apoloģētu"

Odai Borisam Džonsonam Foreign Policy publicēja dažus izcilākos ekscentriskā politiķa izteikumus.

Par ēdienu: "Neviens, izņemot jūs pašus, nevar aizliegt sev piecelties nakts vidū, aizzagties līdz ledusskapim un iecirst zobus siera gabalā."
Par to, kā Boriss Džonsons iestrēga "Tarzāna atrakcijā": "Viss ir organizēts lieliski. Bet tagad atnesiet man trepes."

Par marihuānu: "Tas bija lieliski. Taču acīmredzot tagad viss ir mainījies. Daudz stiprāk. Esmu kļuvis daudz neiecietīgāks šajā jautājumā. Es negribu, lai mani bērni lietotu narkotikas."

Par kokaīnu: "Šķiet, man reiz piedāvāja kokaīnu, taču es nošķaudījos, un tas nenokļuva degunā. Ko var zināt, varbūt tas pat nebija kokaīns, bet gan pūdercukurs."

Un, protams, par viņa attieksmi pret ES, kurā viņš nevēlas atrasties: "Vispirms viņi piespiež mūs maksāt nodokļus grieķu olīvkoku birzīm, lai gan daudzu no tām vispār nav. Pēc tam saka, ka restorānā aizliegts mērcēt maizi olīveļļā. Mēs neesam iestājušies kopējā tirgū un nodevuši jaunzēlandiešus un viņu eļļu. Mēs esam spiesti dot subsīdijas, lai mums norādītu, kur, kā un kad mēs drīkstam ēst olīveļļu."

Intervijā izdevumam Telegraph Boriss Džonsons reiz salīdzināja Eiropas Savienības mērķus ar Hitlera ambīcijām. Taču Londonas iedzīvotājiem viņš paliks atmiņā ar to, ka aizliedza alkoholisko dzērienu lietošanu sabiedriskajā transportā un atklāja municipālo velosipēdu nomu.

Ziņu lente
0