Terēza Meja – jaunā Lielbritānijas premjerministre

© REUTERS / Neil Hall Будущий премьер-министр Великобритании Тереза Мэй в Лондоне
Будущий премьер-министр Великобритании Тереза Мэй в Лондоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No jauna Lielbritānijas premjerministra krēslā sēdīsies sieviete – 26 gadus pēc Margaretas Tečeres demisijas. Iekšlietu ministre Terēza Meja ievēlēta valdošās Konservatīvās partijas līdera postenī un kļūs par valdības vadītāju.

RĪGA, 12. jūlijs — Sputnik. Lielbritānijas Iekšlietu ministrijas vadītāja Terēza Meja kļuvusi par Konservatīvās partijas līderi, tātad ieņems premjerminstra posteni.

Sākotnēji Meja bija galvenā kandidāte konservatoru līdera un premjera postenim, un kļuva par vienīgo kandidāti pēc tam, kad vakar, 11. jūlijā viņas konkurente Andrea Ledsema atteicās no vēlēšanām. Savu lēmumu Ledsema pamatoja ar valsts interesēm, jo deviņas nedēļas ilga aizkavēšanās, ievēlot jauno premjerministru, ir nevēlama.

Пешеход с зонтом в цветах британского флага в Лондоне - Sputnik Latvija
Lielbritānijas iekšlietu ministre Terēza Meja drīz varētu kļūt par premjeru

Vēl viens kandidāts, tieslietu ministrs Maikls Gouvs zaudēja iepriekšējā vēlēšanu kārtā. Daudzi uzskata, ka tas noticis tādēļ, ka Gouvs savu kandidatūru izvirzīja, skatoties pāri sava partijas biedra Borisa Džonsona plecam, kurš atteicās piedalīties vēlēšanās.

Ārkārtas vēlēšanas valstī notiek, ņemot vērā pašreizējā premjerministra un partijas līdera Deivida Kamerona gaidāmo demisiju. Lēmumu par to Kamerons pieņēma pēc referenduma, kurā lielākā daļa britu nobalsoja par izstāšanos no Eiropas Savienības par spīti politiķa aicinājumiem.

Pirmo reiz 26 gadu laikā premjera posteni Lielbritānijā ieņems sieviete. Līdz šim vienīgā premjerministre bija slavenā "dzelzs lēdija" Margareta Tečere.

Terēze Meja ir 60 gadus veca. Viņa ir saņēmusi bakalaura grādu ģeogrāfijā Oksfordas universitātē. 2002. gadā viņa kļuva par pirmo sievieti, kas ieņēma Konservarīvās partijas priekšsēdētāja posteni. Pēc vēlēšanām 2010. gadā viņa tika iecelta iekšlietu ministra postenī un vienlaikus saņēma sieviešu lietu un līdztiesības ministra portfeli.

Ziņu lente
0