Iedzīvotāju skaits Baltijas valstīs negrozāmi krītas

© Sputnik / Oksana DzadanВид на Старый город
Вид на Старый город - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eurostat statistika liecina, ka mirstība Igaunijā vēl joprojām pārsniedz dzimstību. Pie tam republikā vērojams neliels iedzīvotāju skaita pieaugums. ES valstu vidū iedzīvotāju skaits visvairāk samazinājies Latvijā un Lietuvā.

RĪGA, 10. jūlijā — Sputnik. Latvijā un Lietuvā vērojams lielākais iedzīvotāju skaita kritums, liecina sestdien publicētā Eurostat atskaite, kas tika sagatavota, tuvojoties Pasaules populācijas dienai – 11. jūlijam.

Международный аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Mirušās dvēseles: Latvijā "pazaudēti" 175 tūkstoši iedzīvotāju

Dati liecina, ka 2016. gada 1. janvārī Eiropas Savienības (ES) iedzīvotāju skaits sastādīja 510,1 miljonu cilvēku (2015. gada 1. janvārī ES dzīvoja 508, 3 miljoni cilvēku).

Pirmo reizi ES fiksēta negatīva statistikas dinamika – mirstība pārsniedz dzimstību. 2015. gadā ES ir piedzimuši 5,1 miljons bērnu, taču mirstība sastādīja 5,2 cilvēkus.

Līdera pozīciju iedzīvotāju skaita ziņā sasniedza Vācija (82,2 miljoni), tai seko Francija (66,7 milj.), trešajā – Lielbritānija (65,3 milj.), Itālijā — 60,7 milj. cilvēku – par to liecina Eiropas Savienības statisktikas dienesta dati.
Ievērojams dzimstības pārsvars pār mirstību vērojams Īrijā, Kiprā, Luksemburgā, Francijā, Lielbritānijā, Zviedrijā un Maltā.

Tomer iedzīvotāju skaita pieauguma ziņā līdera vietu ieņem Luksemburga, otrajā vietā ir Austrija, bet Vācija ieņem trešo vietu.

Самолет компании Air France - Sputnik Latvija
Putins: iedzīvotāju skaita samazināšanās Latvijā ir katastrofa

Igaunijā ir vērojams neliels iedzīvotāju skaita pieaugums. Gada sākumā saņemti Eurostat dati liecināja, ka šajā Baltijas valstī dzīvojuši 1 miljons 315,9 tūkstoši cilvēku, bet pērn – 1 miljons 313,3 tūkstoši.

Pie tam Igaunijā mirstība vēl joprojām pārsniedz dzimstību, un pieaugums, domājams, ir radies migrācijas rezultātā.

Igaunijas, Latvijas un Lietuvas iedzīvotāji veido mazāk nekā 1,5% ES iedzīvotāju katrā Baltijas valstī.

2016. gada janvārī Lietuvā dzīvoja 2 miljoni 886,6 tūkstoši iedzīvotāju, un salīdzinājumā ar pagājušo gadu iedzīvotāju skaits  ir samazinājies par 32,7 tūkstošiem iedzīvotāju. Republikā konstatēts lielākais iedzīvotaju skaita kritums Eiropas valstīs – par 11,3%.

Международный аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Ardievu, Latvija: iedzīvotāji joprojām pamet valsti

Otro vietu ar negatīvu rādītāju ieņem Latvija – iedzīvotāju skaits valstī ir samazinājies par 8,7% uz 1000 iedzīvotājiem. 2016. gada sākumā Latvijā dzīvoja 1 miljons 969 tūkstoši cilvēku – par 17 tūkstošiem mazāk nekā pērn.

Lietuva un Latvija ieņem pēdējās vietas reitingā, ņemot vērā iedzīvotāju migrāciju, augsto mirstību un zemo dzimstību.

Labākos rādītājus dzimstības ziņā Eiropas Savienībā uzrāda Īrija, Francija un Lielbritānija, sliktākos – Itālija, Portugāle un Grieķija.

Iedzīvotāju skaits samazinājies arī Horvātijā, Bulgārijā, Grieķijā, Rumānijā, Portugālē, Ungārijā, Itālijā, Polijā un Spānijā.

Ziņu lente
0