Saeimas deputāts vēlas uzstādīt Rīgā pieminekli nacistiem

© Sputnik / РИА Новости / Pāriet pie mediju bankasRātslaukums Rīgā pēc fašistu aiziešanas. Foto no arhīva
Rātslaukums Rīgā pēc fašistu aiziešanas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piemineklim par godu vācu karavīriem jāatrodas Pārdaugavā – līdzīgi Uzvaras piemineklim, uzskata tautas pārstāvis.

RĪGA, 3. jūlijs — Sputnik. Pēc Latvijas Nacionālās apvienības Saeimas deputāta Aleksandra Kiršteina viedokļa Rīgā trūkst pieminekļa nacistu armijai.

Savā  lapā Twitter Kiršteins ierosināja Rīgas mēram Nilam Ušakovam uzcelt Pārdaugavā pieminekli par godu vācu karavīriem, kuri, viņaprāt, "atbrīvoja Rīgu no boļševiku ordām", un novietot to simetriski Uzvaras piemineklim.

Vācu okupācijas laiks Latvijā ilga no 1941. līdz 1944. gadam.

Uzvaras piemineklis tika uzstādīts Rīgā par godu padomju kareivjiem, kuri cīnījās ar vācu fašistiem par Latvijas galvaspilsētas atbrīvošanu. Katru gadu 9. maijā pie pieminekļa pulcējas līdz 200 tūkstoši cilvēku, lai svinētu Uzvaras dienu, kas Latvijas Republikā netiek uzskatīta par oficiālu svētku dienu.

Piemiņas jautājums

Piemineklis Rīgas atbrīvotājiem Rīgā - Sputnik Latvija
Uzvaras piemineklis Rīgā paliks savā vietā

Iepriekš cits Saeimas deputāts, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas loceklis Veiko Spolītis ("Vienotība"), komentējot jautājumu par padomju pieminekļu nojaukšanu galvaspilsētā, aizvainojoši atsaucās par Uzvaras pieminekli. "Latvijā šādu pieminekļu nav palicis daudz — viens piemineklis Limbažos, un vēl tas dzimumloceklis Rīgā, kas atrodas Pārdaugavā," — toreiz izteicās deputāts.

Latvijas Republikas Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šonedēļ noraidīja iniciatīvu par Rīgas Uzvaras laukuma pirmskara projekta atjaunošanu, kas cita starpā paredzēja Uzvaras pieminekļa nojaukšanu.

Petīcija par Uzvaras parka likteni tika sagatavota 2012. gada aprīlī un četru gadu laikā savāca 10 tūkstošus balsu, kas nepieciešami tās iesniegšanai Saeimā. Iniciatīvas autori – Roberts Krastiņš, Emīls Gailis un Māris Ruks ierosināja atjaunot Uzvaras laukumu saskaņā ar projektu, kas bija izstrādāts Pirmās republikas laikā. Viņi ieteica sākt ar Uzvaras pieminekli.

Publicists Māris Ruks, viens no iniciatīvas autoriem, jau pirms lēmuma par pieminekļa likteni ierosināja laukuma perimetrā izvietot plakātus, kas stāstīs par valsts vēsturi. Pēc viņa domām, tādā gadījumā Rīgas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem būšot kauns pulcēties pieminekļa pakājē 9. maijā, un pēc tam to jau varēšot droši nojaukt.

Pieminekļa liktenis nelika mierā arī nacionālistisko organizāciju "Daugavas vanagi". Pēc viņu domām, Uzvaras pieminekli vajadzētu pārnest no Uzvaras parka un uzstādīt Zilupē, apdzīvotajā vietā trīs kilometru attālumā no Krievijas robežas – pēc viņu domām, piemineklis atgādinot gigantisku robežstabu.

Ziņu lente
0