UNESCO tiks lūgta aizsargāt padomju pieminekļus Polijā

© Wikipedia / sfuPadomju karavīru kapi un mauzolejs Varšavā. Foto no arhīva
Padomju karavīru kapi un mauzolejs Varšavā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijā, iespējams, tiks demontēti vairāk nekā 200 pieminekļi, kas veltīti Sarkanās armijas varoņdarbam. Krievijas Sabiedriskā palāta ir vērsusies pie UNESCO, lai bloķētu Polijas varas iestāžu lēmumu.

RĪGA, 30. jūnijs — Sputnik. Krievijas Sabiedriskā palāta lūgs UNESCO pasargāt no demontāžas un pārcelšanas uz muzejiem padomju pieminekļus Polijā.

Polijas karogs - Sputnik Latvija
Polijā pieteikts karš padomju laiku pieminekļiem

Polijas Nacionālās atmiņas institūts ir informējis par saviem plāniem demontēt 229 Sarkanajai armijai veltītus pieminekļus. Tiek plānots izvietot monumentus muzejā zem atklātas debess, ko vajadzētu atklāt 2017. gadā. Agrāk institūta vadītājs Lukašs Kaminskis paziņoja, ka padomju monumenti simbolizējot "komunistiskās sistēmas virskundzību Polijā", tāpēc tie ir jānojauc.

Krievijas Sabiedriskās palātas Sabiedriskās diplomātijas un ārzemju tautiešu atbalsta komisijas priekšsēdētāja Jeļena Sutormina vērsās UNESCO ar lūgumu bloķēt Polijas varas iestāžu lēmumu padomju pieminekļu nojaukšanas jautājumā.

"Komisijas vārdā vērsāmies UNESCO ar lūgumu bloķēt lēmumu par pieminekļu nojaukšanu, ko izstrādājušas Polijas varas iestādes. Mēs aicinām Starptautisko pieminekļu un ievērojamu vietu padomi publiski izvērtēt šo projektu," – pastāstīja Sutormina.

Padomju karavīru kapi Polijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Padomju pieminekļu demontāžas projekts Polijā tiks iesniegts jūnija beigās

Viņa norādīja, ka šis nav pirmais gadījums – Polijas valdība arī agrāk ir iznīcinājusi pēcpadomju teritorijā esošo kultūras un vēstures mantojumu.

"Piemēram, pagājušā gada septembrī tika iznīcināts Padomju Savienības varoņa ģenerāļa Ivana Čerņavska bareljefs no pieminekļa, kas bija uzstādīts netālu no viņa bojāejas vietas," – uzsvēra politiķe.

Sutormina piebilda, ka tuvākajā UNESCO padomes sesijā, kurā piedalīsies ārvalstu nevalstiskās organizācijas, Krievijas pasaules fonds izvirzīs jautājumu par Polijas varas iestāžu politiku jautājumā par kultūras mantojumu, kas saglabājies pēc Otrā pasaules kara.

Krievijas Valsts dome informēja, ka tikai 2015. gadā vien Polijā gandrīz 30 reizes konstatēti padomju memoriālo objektu apgānīšanas un iznīcināšanas gadījumi. Krievijas Ārlietu ministrija vairākkārt paudusi protestu Polijai sakarā ar vandālismu pret padomju pieminekļiem un aicināja Poliju pārtraukt tās sākto "karu pret pieminekļiem".

Ziņu lente
0