Pentagons nosūtīs uz Eiropu 5 tūkstošus karavīru

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV vēstnieks Polijā paziņojis, ka NATO spēkiem austrumu flangā pievienosies motorizētā brigāde, kuras sastāvā ir aptuveni 5 tūkstoši amerikāņu karavīru.

RĪGA, 22. jūnijs — Sputnik. ASV karavīru pārvietošana uz Austrumeiropu un Baltijas reģionu sāksies nākamā gada janvārī, to kopējais skaits sasniegs 5 tūkstošus cilvēku, paziņoja ASV vēstnieks Polijā Pols Džonss.

Прямая линия с Путиным: инфляция, терроризм, санкции и панамское досье - Sputnik Latvija
Putins: Krievija ir spiesta reaģēt uz NATO agresīvo retoriku

Samitā Varšavā dalībvalstis pieņems galīgo lēmumu par alianses kara spēku izvietošanu austrumu flangā. Pēc NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga teiktā, paredzēts uz rotācijas pamata izvietot alianses spēkus Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Polijā.

"Mēs zinām, ka atsevišķas NATO valstis piedalīsies bataljonu izveidē Baltijas valstīs un Polijā, bet konkrētāka informācija par to, cik karavīrus un kādā konfigurācijā piešķirs katra valsts, kļūs zināma samitā (Varšavā). Runājot par ASV divpusējām saistībām attiecībā uz austrumu flangu, zinām, ka motorizētā brigāde – aptuveni 5 tūkstoši ASV karavīru tiks izvietoti šajā rajonā, taču mēs vēl neesam gatavi paziņot precīzāku informāciju," — teica Džonss.

Viņš uzsvēra, ka amerikāņu karavīri ieradīsies reģionā nākamā gada janvārī, bet pilnībā, viņaprāt, šie spēki tiks izvērsti februārī. Džonss norādīja, ka vienlaikus pie NATO austrumu robežas ieradīsies arī karavīri no citām valstīm.

Krievijas pastāvīgais pārstāvis NATO Aleksandrs Gruško. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
NATO nostiprināšanās neatbilst Austrumeiropas iedzīvotāju interesēm

Tāpat ASV vēstnieks apliecināja, ka ASV ir viena no valstīm, kas būs atbildīgas par bataljonu Polijā.

"Varu apstiprināt, ka ASV ir viena no atbildīgajām valstīm. Dislokācijas nianses Baltijas valstu un Polijas teritorijās vēl nav apstiprinātas un publicētas. Tomēr es domāju, ka kopējais ASV ieguldījums NATO austrumu flanga drošības nodrošināšanā būs ļoti svarīgs, tai skaitā arī Polijai," — viņš sacīja.

Gaidāmā karaspēku klātbūtnes palielināšana Austrumeiropā un Baltijas valstīs ir lielākā kopš aukstā kara laika, NATO skaidro aizsardzības nepieciešamību, ar Krievijas draudiem.

Maskava vairākkārt ir norādījusi, ka nav ieinteresēta panākt saspīlējuma eskalāciju, tomēr ir gatava adekvāti atbildēt uz Rietumu rīcību. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs īpaši uzsvēra, ka valsts atbildēs uz jebkādu Krievijas nacionālās drošības apdraudējumu, taču cer, ka NATO darbībās pārsvaru gūs veselais saprāts.

Ziņu lente
0