Krievija publiskos informāciju par ASV militārajiem satelītiem

© Sputnik / Николай Козловский / Pāriet pie mediju bankasСпутниковая антенна
Спутниковая антенна - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašreizējā katalogā NORAD iekļauta plaša informācija par kosmiskajiem objektiem, tomēr dati par ASV militārajiem pavadoņiem ir slepeni.

RĪGA, 22. jūnijs — Sputnik. Krievija plāno izveidot publiski pieejamu kosmisko objektu datu katalogu, kur tiks iekļauti gan strādājošie satelīti, gan kosmiskie atkritumi, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz laikrakstu "Izvestija".

Raķetes starts kosmodromā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Pentagons uzskata, ka Krievija gatavo uzbrukumu ASV kosmosā

ANO komitejas sēdē par kosmosa telpas izmantošanu Krievijas delegācija ierosināja izveidot vienotu informācijas platformu par kosmiskajiem objektiem. Lai izveidotu pilnīgu un visiem pieejamu katalogu, ir nepieciešams apvienot dažādu valstu datu bāzes – tas ļaus izvairīties no iespējamiem draudiem, palaižot kosmiskos aparātus.

Maskava piedāvā izveidot ASV Gaisa kosmiskās aizsardzības komandpunkta NORAD kataloga analogu. Tajā tiks atzīmēti ne tikai dati par visiem civilajiem satelītiem un kosmiskajiem atkritumiem, bet arī informācija, kas neietilpst NORAD katalogā, piemēram, informācija par ASV un sabiedroto — Vācijas, Francijas, Izraēlas un Japānas militārajiem objektiem.

ANO sēdē Ķīna atbalstīja Krievijas priekšlikumu laikā, bet ASV pret to iebilda, laikrakstam paziņoja viens no sēdes dalībniekiem, apgalvojot, ka amerikāņu militārpersonas neiepriecina iespēja sniegt piekļuvi informācijai par tās satelītiem.

Pilnmēness. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievija projektē kosmisko kuģi lidojumiem no SKS uz Mēnesi

Tomēr amerikāņi nevar slēpt informāciju par saviem objektiem, tā tiks atklāta jebkurā gadījumā, raksta laikraksts.

Agrāk Pentagona pārstāvji apgalvoja, ka Krievija un Ķīna izstrādā plānus iespējamam uzbrukumam ASV no kosmosa. ASV militārpersonas uzskata, Maskava un Pekina izstrādā tehnoloģiju, kas varētu kaitēt ASV kosmosa sistēmai.

Krievijas Ārlietu ministrija savukārt norādīja, ka ASV noraida Krievijas priekšlikumus, kuru mērķis ir novērst ieroču izvietošanu kosmosā, piemēram, priekšlikumu par pretsatelītu ieroču aizliegumu.

Ziņu lente
0