Poļu ģenerālim piespriests sods par Leha Kačinska bojāeju

© Sputnik / Oleg Mineev / Pāriet pie mediju bankasОбломки польского правительственного самолета Ту-154
Обломки польского правительственного самолета Ту-154 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas valdošā partija turpina izmeklēt kādreizējā Polijas prezidenta Leha Kačinska lidmašīnas avāriju, kas notika pie Smoļenskas 2010. gadā. Ģenerālim, kurš plānoja Kačinska vizīti Polijā, piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz 1,5 gadu.

RĪGA, 22. jūnijs — Sputnik. Varšavas apgabala tiesa piespriedusi nosacītu brīvības atņemšanu uz 1,5 gadu ģenerālim Pāvelam Belavnijam, bijušajam Polijas valdības aizsardzības biroja (BOR) vadītāja vietniekam par prezidenta Leha Kačinska vizītes organizēšanu Krievijā 2010. gadā.

Учения НАТО Анаконда-2016 в Польше - Sputnik Latvija
Der Spiegel: Polijas rusofobija kaitina tās sabiedrotos

Ģenerālim tika izvirzītas apsūdzības par pienākumu neatbilstošu pildīšanu, plānojot, organizējot un īstenojot Polijas augstāko amatpersonu vizīti Smoļenskā. Apsūdzība uzskata, ka Belavnijs ir atbildīgs par apzinātu atteikšanos veikt Smoļenskas lidostas pārbaudi ar BOR darbinieku spēkiem, par to, ka lidostā nav atradušies BOR darbinieki, kā arī nav izvērtēti Kačinska pārvietošanās maršruti 2010. gada 10. aprīlī.

Nepilnīgi tika veikta arī iespējamo draudu analīze un aizsardzības plāna sagatavošana, uzskata apsūdzība. Prokuratūra norāda, ka tādējādi ievērojami vājināta drošība vizītes laikā, un Belavnijs kaitējis sabiedriskajām interesēm. Ģenerālis savu vainu neatzina un pirms sprieduma nolasīšanas lūdza atzīt viņu par nevainīgu.

Polijas prezidenta Leha Kačinska lidmašīna Tu-154 cieta avārijā 2010. gada 10. aprīlī netālu no Smoļenskas. Lidmašīnā atradās 96 cilvēki – 88 pasažieri un astoņi ekipāžas locekļi. Prezidents devās uz piemiņas pasākumiem Katiņā. Aviokatastrofā gāja bojā visi lidmašīnā esošie cilvēki.

Starptautiskā aviācijas komiteja 2011. gadā publicēja atskaiti par tehniskās izmeklēšanas rezultātiem. Tā liecināja, ka katastrofa notika nevis pēc ekipāžas lēmuma nedoties uz rezerves lidostu, bet gan sistēmisku iemeslu – lidojuma nodrošinājuma trūkumu un ekipāžas nepietiekamās sagatavotības dēļ. Polijas prokuratūra iepriekš informēja, ka prezidenta Kačinska lidmašīnas katastrofu izraisījušas lainera ekipāžas kļūdas.

Флаг Польши - Sputnik Latvija
Financial Times: ES pieļauj sankciju ieviešanu pret Poliju

Prezidenta brālis Jaroslavs Kačinskis vada partiju "Tiesības un taisnība", kas 2015. gada oktobrī uzvarēja parlamenta vēlēšanās un izveidoja Polijas jauno valdību. Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis informēja, ka Polijas valdība vēlas Strasbūrā apstrīdēt Tu-154 katastrofas izmeklēšanas rezultātus un sūdzēties par Krievijas izmeklēšanas iestādēm.

Polijas aizsardzības ministrs Antonijs Mačerevičs apgalvoja, ka aviokatastrofu pie Smoļenskas izraisījis terorakts, kura mērķis bijis "atņemt Polijai vadītāju". Vēlāk viņš paskaidroja, ka ar to domājis terorismu plašsaziņas līdzekļos. Poļu žurnāliste stāstīja, ka prezidenta Kačinska bojāeja izraisa arvien jaunus pārspriedumus par vēsturisko sazvērestību pret Poliju. Saskaņā ar Polijas jauno mitoloģiju brāļi Kačinski kļūst par galvenajiem varoņiem un atspiež otrā plānā Polijas pirmo prezidentu Lehu Valensu. 

Ziņu lente
0