Indijas gaisa spēki pieņēma darbā pirmās sievietes-pilotes

© AP Photo / Ajit KumarОркестр играет перед самолетом Су-30 МКИ во время принятия его в состав ВВС Индии в индийском штате Махараштра
Оркестр играет перед самолетом Су-30 МКИ во время принятия его в состав ВВС Индии в индийском штате Махараштра - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašlaik gaisa spēkos, pēc dažādiem datiem, dienē no 100 līdz 300 sieviešu-pilošu. Bet līdz šodienai tās varēja vadīt tikai transporta lidmašīnas un helikopterus.

RĪGA, 18. jūnijs — Sputnik. Sestdien trīs Indijas gaisa spēku akadēmijas absolventes tika oficiāli pieņemtas valsts gaisa spēku rindās, kā pirmās sievietes-pilotes, vēsta Sputnik Uzbekistāna.

20 gadu vecas Avani Čaturvedi, Mohana Singha un Bhavana Kantha tika oficiāli pieņemtas Telinganas štata GS virsnieku korpusā. Pasākumā piedalījās valsts aizsardzības ministrs Manohars Parikars.

Mohana Singha, kuras tēvs un vectēvs dienēja GS, paziņoja, ka "vienmēr gribējusi turpināt ģimenes tradīciju kalpot valstij".

Starptautiskā lidosta Astana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Pilots saņēmis "Tautas varoņa" titulu

"Vai tad ir labākais veids, kā to darīt, nekā pie iznicinātāja stūres? Es vēlos piedalīties kaujas misijās un cīnīties par savu dzimteni, kad tas būs nepieciešams," — viņa paziņoja žurnālistiem.

Pašlaik gaisa spēkos, pēc dažādiem datiem, dienē no 100 līdz 300 sieviešu-pilošu. Bet līdz šodienai tās varēja vadīt tikai transporta lidmašīnas un helikopterus. Jāatzīmē, ka pagaidām sievietes – iznicinātāju pilotes ir eksperiments. Jaunkareives dienēs piecus gadus, tad armijas vadība spriedīs par sieviešu skaita paplašināšanu gaisa spēkos.

Kā norāda vietējie mediji, šodien Indijā sievietes joprojām nevar dienēt kājnieku un bruņutehnikas karaspēkos, kā arī uz JS kuģiem. Tomēr februārī valsts prezidents Pranabs Mukherdžī apsolīja, ka sievietēm atļaus dienēt visu karaspēku sastāvos, bet Indijas Jūras spēku pavēlnieks Robins Dhovans paziņojis, ka jau pēc diviem gadiem sievietes varēs dienēt uz karakuģiem.

 

Ziņu lente
0