Bites iebilst pret Brexit

© Sputnik / Игорь Агеенко / Pāriet pie mediju bankasBites dravā. Foto no arhīva
Bites dravā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politiķi vēl apspriež priekšrocības un trūkumus, pie kā varētu novest Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības, bet ekologi brīdina, ka kļūdains lēmums varētu nonāvēt bites Lielbritānijā.

RĪGA, 16. jūnijs – Sputnik. Britu "zaļie" protestē pret Lielbritānijas izstāšanos no ES, jo tas varētu kaitēt bitēm, raksta  The Guardian.

Referendums par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības notiks 23. jūnijā. Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons aģitē pret Brexit, bijušais Londonas mērs Boriss Džonsons uzstāj, ka tā ir nepieciešama. Nesen Boriss Džonsons pat salīdzināja ES ar Hitleru,  izpelnoties asu kritiku no Eiropas Padomes prezidenta Donalda Tuska puses.

Taču britu "zaļie" uzskata, ka visu kritizētā eirobirokrātija pilda nozīmīgu uzdevumu – glābj no iznīcības britu bites, un, izstājoties no Eiropas Savienības, Lielbritānija paliks bez medus.

Vestminsteras pils pulksteņa tornis Bigbens Londonā - Sputnik Latvija
Telegraph: Lielbritānija vēl 10 gadus paliks Eiropas Savienībā

Runa ir par tā saucamajiem neonikotinoīdiem – insekticīdiem, kas satur nikotīnu. Lauksaimniecībā tos izmanto cīņai ar laputīm, Kolorado vabolēm un citiem kaitēkļiem. Diemžēl tie iznīcina arī bites. Kopš 2013. gada Eiropas Savienībā aizliegti visi neonikotinoīdi, neskatoties uz ekonomiskajiem zaudējumiem, kuru lielāko daļau aptuveni 600 miljonu mārciņu apmērā nāktos ciest Lielbritānijai. Galu galā bišu bojāeja britu fermeriem nodarītu trīskārt lielākus zaudējumus.

Neonikotinoīdu aizliegums ir viens no argumentiem, ko min Brexit piekritēji. Viņi aicina izrauties no eirobirokrātijas skavām un atcelt aizliegumu izmantot pesticīdus. Par to bites diezin vai nopriecāsies, tāpat kā cilvēki: statistiķu aprēķini liecina, ka ar bišu apputeksnēšanas palīdzību ik gadus tiek ražota lauksaimniecības produkcija 40 miljardu dolāru vērtībā. Trešā daļa produktu, ko ēdam katru dienu, ir izaudzēta ar bišu palīdzību. Nav tikai saprotams, vai politiķi par to domā.

Ziņu lente
0