Ķīna iebilst pret ASV pretgaisa sistēmas izvietošanu Dienvidkorejā

© Sputnik / Igor Zarembo / Pāriet pie mediju bankasАмериканские ракеты Patriot размещены в Польше
Американские ракеты Patriot размещены в Польше - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Martā sākās ASV un Dienvidkorejas pārrunas par amerikāņu PGA sistēmas izvietošanu Dienvidkorejas teritorijā.

RĪGA, 5. jūnijs — Sputnik. Ķīna no jauna kategoriski iebilst pret ASV pretgaisa aizsardzības sistēmas THAAD izvietošanu Dienvidkorejā – tās valdība uzskata, ka šis solis apdraud stratēģisko stabilitāti reģionā.

Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Donalds Tramps: Ķīna "izvaro" ASV

Martā sākās ASV un Dienvidkorejas pārrunas par amerikāņu PGA THAAD sistēmas iespējamo izvēršanu Dienvidkorejas teritorijā, atbildot uz Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas provokatīvajām darbībām. Ķīna kategoriski iebilst pret šiem plāniem un norāda, ka sistēma THAAD apdraud tās drošības intereses.

"Ķīna kategoriski iebilst pret amerikāņu PGA sistēmas THAAD izvietošanu Dienvidkorejā, jo tas kaitēs stratēģiskajai stabilitātei (reģionā – red.)," – Ķīnas Aizsardzības  ministrija citē Ķīnas Centrālās militārās padomes Apvienotā štāba priekšnieka vietnieka admirāļa Suņ Czjango vārdus drošības konferencē "Šangrila dialogs" Singapūrā.

Suņ Czjango uzsvēra, ka visām reģiona valstīm ir jāsaglabā miers, risinot problēmas reģionā, jāuztur miers, jāatbalsta draudzīgas attiecības un uzticība starp pusēm, kā arī jārisina strīdi ar politiskām metodēm. Viņš atzīmēja, ka visām Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstīm ir jāatsakās no aukstā kara mentalitātes, jānostiprina sadarbība, ko tās nedrīkst vērst pret trešajām valstīm, un jāpiedalās dialogā.

Бомбардировщик B-52 - Sputnik Latvija
ASV nogādā Baltijā bumbvedējus mācībām

Jautājumā par situāciju, kas izveidojusies Dienvidķīnas jūras rajonā, admirālis atzīmēja, ka Ķīna kategoriski iebilst pret Filipīnu starptautisko arbitrāžu un uzskata to par starptautisko tiesību pārkāpumu.

Ķīnas un vairāku citu valstu – Japānas, Vjetnamas un Filipīnu starpā veidojas domstarpības jūras robežu un atbildības zonu jautājumā Dienvidķīnas un Austrumķīnas jūrās. ĶTR uzskata, ka vairākas valstis, piemēram, Filipīnas un Vjetnama apzināti izmanto ASV atbalstu spriedzes eskalācijai reģionā.

2013. gada janvārī Filipīnas vienpusējā kārtībā Starptautiskajā jūras tiesību tribunālā apstrīdēja Ķīnas pretenzijas uz vairākiem Dienvidķīnas jūras rajoniem, taču Ķīnas valdība kategoriski noraidīja iespēju risināt šādus jautājumus starptautiskās arbitrāžas kārtībā.

Ziņu lente
0