Pilsētas Gorišni Plavņi iedzīvotāji pieprasa Porošenko atvainošanos

© Группа города Горишние Плавни в соцсети FacebookУчастница флешмоба по переименованию города Комсомольска
Участница флешмоба по переименованию города Комсомольска - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts vadītājs tiek aicināts apmeklēt bijušo Komsomoļsku un publiski atvainoties iedzīvotājiem par saviem izteikumiem.

RĪGA, 5. jūnijs — Sputnik. Dekomunizācijas ietvaros pārdēvētās pilsētas Gorišni Plavņi iedzīvotāji bija sašutuši par Ukrainas prezidenta Petro Porošenko izteikumu par to, ka viņš "nepriecātos par iespēju apmeklēt tos Plavņus", stāsta Sputnik Baltkrievija.

Paziņojumu iedzīvotāji publicējuši savā Facebook lapā.

Piektdien Porošenko piedalījās preses konferencē. Tās gaitā tika uzdots jautājums par to, ko Ukrainas prezidents domā par šo nosaukuma maiņu un kad grasās apmeklēt pilsētu. Porošenko paziņoja, ka, viņaprāt, apdzīvotas vietas valstī ir jāpārdēvē dekomunizācijas ietvaros, un to iedzīvotājiem ir jāpiešķir tiesības izvēlēties jaunu nosaukumu. Porošenko tikai lūdza izraudzīties nosaukumu, kas nebūtu saistīts ar komunismu. Vēlāk Porošenko paziņoja, ka viņš "nepriecātos par iespēju apmeklēt tos Plavņus", un izteicās, ka brauktu uz turieni, ja saņemtu ielūgumu.

"Darām Jums zināmu, ka Gorišni Plavņi ir kazaku apmetne Dņepras krastos Ukrainas centrālajā daļā. Nosaukumā nav nekā amizanta. Tādēļ mēs, Gorišnu Plavņu iedzīvotāji, bijām nepatīkami pārsteigti par to, kā Jūs izsmējāt mūsu pilsētas nosaukumu šīsdienas preses konferencē," — teikts atklātajā vēstulē Porošenko.

Pilsētas iedzīvotāji norādīja, ka "tāda izturēšanās kaitē dekomunizācijas procesiem Ukrainā". "Oficiāli aicinām jūs apmeklēt brīnišķīgo pilsētu Gorišni Plavņi, kā arī gaidām publisku atvainošanos tās iedzīvotājiem," — teikts vēstulē.

2015. gada maijā Ukrainā stājās spēkā likums "par komunistiskā un nacistiskā režīmu nosodījumu", kas aizliedz padomju simbolikas propagandu. Tas paredz, piemēram, par godu padomju valstsvīriem nosaukto pilsētu un ielu pārdēvēšanu. Agrāk Nacionālas atmiņas institūts publicējis sarakstu, kurā minētas 520 vēsturiskas personības, uz ko attiecās likums "par dekomunizāciju", tādēļ viņu vārdiem ir jāpazūd no ģeogrāfiskajiem nosaukumiem.

Ziņu lente
0