Baltijas jūrā sākas NATO spēku mācības Baltops

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tallinā ieradies ASV sestās flotes kuģis Mount Whitney, lai piedalītos starptautiskajās NATO mācībās Baltops.

RĪGA, 4. jūnijs — Sputnik. Baltijas jūrā sākas mācības Baltops — 2016.

Manevros piedalīsies arī  ASV sestās flotes flagmanis Mount Whitney, kas pašlaik ieradies Tallinā. Tādas klases kuģis apmeklējis Igauniju pirmo reizi.

Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Igaunijas premjerministrs: "jaunā norma" - Krievijas iebiedēšana

Kuģis "Mount Whitney" kļuva pazīstams 2008. gada augustā – tas bija pirmais NATO kuģis, kas ienāca Poti ostā (Gruzija) ar humanitāro kravu cietušajiem Dienvidosetijas konfliktā. Krievijas ĀM tolaik pauda bažas šajā jautājumā un šaubījās par misijas humanitāro raksturu. 2008. gada 6. novembrī šis amerikāņu kuģis vēlējās ienākt Sevastopoles ostā, taču pilsētā sākās pret NATO vērsti protesti. Vēlāk kuģis gan ienāca ostā, taču kuģa komanda nevarēja nokāpt krastā protestu dalībnieku dēļ.

Manevros, kas notiks uz ūdens, uz sauszemes un gaisā, piedalās 35 kuģi, 70 lidmašīnas un aptuveni 6000 cilvēku. Igaunijas Kara floti pārstāvēs traleris "Admiral Cowan" un ūdenslīdēju atbalsta kuģis "Tasuja".

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs - Sputnik Latvija
Gruzija un Ukraina tuvākajā laikā nevarēs iestāties NATO

Iepriekš ASV Eiropas pavēlniecība paziņoja, ka mācībās Baltops 2016 piedalīsies 15 NATO dalībvalstis, kā arī Zviedrija un Somija.

Galvenās darbības notiks Igaunijas, Polijas, Vācijas, Zviedrijas, Somijas teritorijās un Baltijas jūras akvatorijā.

Tiks apgūtas kara flotes spēku, aviācijas un PGA kopīgas darbības, īstenotas pretzemūdeņu un desanta operācijas.

Mācības Baltops (angļu val. – Baltic Operations) manevri Baltijas jūrā notiek ikgadēji kopš 1972. gada. Sākumā mācībās piedalījās tikai NATO karaspēki. Kopš 1993. gada tajās sāka piedalīties jaunie alianses locekļi, tai skaitā arī Polija.

Kopš šī laika manevri tika organizēti programmas "Partnerattiecības miera vārdā" ietvaros. Krievijas KF kuģi piedalījās tajos 19 reizes no 1993. gada. Pēc militārā konflikta sākuma Ukrainā un Krievijas sadarbības ar NATO pārtraukšanas, KF līdzdalība mācībās tika atcelta.

Ziņu lente
0