EgyptAir lainera bojāejas iemesls, iespējams, ir dūmu detektoru bojājums

© REUTERS / Christian HartmannAviokompānijas EgyptAir pasažieru laineris A320. Foto no arhīva
Aviokompānijas EgyptAir pasažieru laineris A320. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aviokompānijas EgyptAir pasažieru laineris, kas cieta katastrofā virs Vidusjūras, iespējams, gājis bojā dūmu detektoru kļūmes dēļ – dažkārt tie iedarbojas putekļu vai piesārņojuma dēļ, taču piloti ne vienmēr zina, kā rīkoties šādos gadījumos.

RĪGA, 29. maijs — Sputnik. Aviokompānijas EgyptAir pasažieru lainera katastrofas iespējamais cēlonis ir dūmu detektoru kļūdainais signāls par dūmu rašanos, raksta avīze Wall Street Journal.

Francijas Civilās aviācijas izmeklēšanas un drošības analīzes (BEA) eksperti pagājšnedēļ informēja, ka A320 sistēma pirms katastrofas ir pārraidījusi vairākus signālus par dūmu veidošanos dažādās lidmašīnas vietās.

Kompānijas EgyptAir lidmašīnas spārns. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Informācija par EgyptAir reisa pasažieriem

"Izmeklētāji cenšas noskaidrot, vai piloti ir reaģējuši uz ziņojumiem par dūmu rašanos saskaņā ar instrukciju rīcībai ārkārtas situācijās, kas varētu novest pie svarīgu drošības sistēmu, tostarp arī lidojuma kontroles automātiskās sistēmas aizsardzības atslēgšanos," – raksta Wall Street Journal.

Airbus ražotāja rīcībā esošā statistika liecina: no 1996. līdz 2011. gadam lidmašīnas konstatēti 63 ziņojumi par dūmu veidošanos, un 43 gadījumos no tiem ziņas bijušas kļūdainas.

Lidmašīnās uzstādītie detektori joprojām ir jutīgi pret putekļu un sārņu daļiņām gaisā, informēja eksperti.

Самолеты и корабли ведут поиск пропавшего лайнера EgyptAir. Кадры операции - Sputnik Latvija
Video
Lidmašīnas un kuģi piedalās pazudušā EgyptAir lainera meklēšanā. Operācijas kadri.

Izdevums vēsta, ka ASV Nacionālās transporta drošības pārvaldes eksperti agrāk ir fiksējuši ugunsdzēsības detektoru viltus trauksmi A320  modelī, pēc kuras vienā no reisiem atslēgušās elektriskās iekārtas.

Jāpiebilst, ka darbības iespējamo incidentu laikā piloti apgūst visai reti. "Mēs trenējamies ar simulatora palīdzību reizi divos gados," – avīze citēja pilota Bena Rikena teikto, kurš pilotē A320 ASV.

Aviokompānijas EgyptAir pasažieru lidmašīna A320, kas lidoja no Parīzes uz Kairu, reiss MS804, 19. maija rītā Vidusjūrā Ēģiptes gaisa telpā pazuda no dispečeru radariem. Lidmašīnā atradās 66 pasažieri un apkalpes locekļi. Ēģiptes karavīri atrada lidmašīnas atlūzas un pasažieru mantas jūrā, 290 kilometru attālumā uz ziemeļiem no Aleksandrijas pilsētas.

Ziņu lente
0