Savčenko atgriezusies Ukrainā, Jerofejevs un Aleksandrovs – Krievijā

© REUTERS / Gleb GaranichNadežda Savčenko Borispoles starptautiskajā lidostā Kijevā
Nadežda Savčenko Borispoles starptautiskajā lidostā Kijevā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Divi Krievijas pilsoņi, kas tika aizturēti Donbasā pagājušā gada maijā, vakar atgriezās dzimtenē. Nadežda Savčenko, ko apžēloja Krievijas prezidents Vladimirs Putins, tika nogādāta Ukrainā.

RĪGA, 26. maijs – Sputnik. VTK "Rossija" lidmašīna vakar nogādāja Maskavā Krievijas Federācijas pilsoņus Aleksandru Aleksandrovu un Jevgēņiju Jerofejevu, kuri iepriekš tika notiesāti Ukrainā.

Aleksandra un Jerofejeva nodošana notika saskaņā ar Krievijā un Ukrainā ratificēto hartu par notiesāto personu izdošanu.

Министерство иностранных дел Литовской республики - Sputnik Latvija
Lietuva pirmā ievieš Savčenko sankciju sarakstu

2015. gadā 16. maijā Ukrainas kareivji aizturēja Donbasā divus Krievijas pilsoņus, kuri tika nodēvēti par Krievijas karavīriem. Armijas un Luganskas Tautas Republikas zemessardzes vienību apšaudes rezultātā viens ukraiņu karavīrs gāja bojā, trīs kareivji guva  ievainojumus. Šajā kaujā Jerofejevs bija  ievainots rokā, Aleksandrovs — kājā.

Agrāk eksperti jau vēstīja, ka Krievijas pilsoņu atgriešanās dzimtenē iespējama, ja viņi tiks apžēloti ar Ukrainas prezidenta rīkojumu, vai nogādāti Krievijā notiesāto personu nodošanas konvencijas ietvaros, kā arī apmaiņā pret Krievijas teritorijā apsūdzētajiem Ukrainas pilsoņiem. Apsūdzēto advokāti uzskatīja, ka visticamākā ir  apžēlošanas iespēja.

Tomēr Jevgēņija Jerofejeva advokāte Oksana Sokolovska apgalvoja, ka ne paši Krievijas pilsoņi, ne viņu aizstāvji nevēlas lūgt apžēlošanu.

Vakar Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja rīkojumu par Nadeždas Savčenko apžēlošanu, kurai tika piespriests 22 gadu ilgs cietumsods par VGTRK žurnālistu slepkavību Donbasā. Prezidents paskaidroja, ka šo lēmumu pieņēmis arī pēc bojā gājušo žurnālistu radinieku lūguma.

Eksperts: Minskas vienošanās paredz kara gūstekņu apmaiņu

Militārais eksperts – pensionētais pulkvedis Viktors Ļitovkins pozitīvi novērtēja Ukrainas lidotājas Nadeždas Savčenko apmaiņu pret Jevgēņiju Jerofejevu un Aleksandru Aleksandrovu. Viņš uzsvēra, ka notiesāto personu nodošana ir viens no Minskas vienošanās punktiem.

"Cilvēku apmaiņa vienmēr ir cilvēcības akts. Mūsu puišu atbrīvošana no Ukrainas cietuma  ir ļoti pareizs solis. Ceru, ka tie divi gadi, ko viņa (Savčenko) pavadīja Krievijas cietumos, ir pietiekams laiks, lai viņa kļūtu gudrāka, un mazinātu savu cilvēknīšanas ideoloģiju. Pareizi darīja, ka apmainīja," — secināja Ļitovkins.

Ukrainas pilsonei Nadežda Savčenko tiesa Krievijā piesprieda brīvības atņemšanu uz 22 gadiem par VGTRK žurnālistu slepkavību Donbasā. Tiesa uzskata, ka 2014. gada 17. jūnijā viņa koriģēja artilērijas apšaudi, kas tika tēmēta uz Luganskas zemessargu kontroles posteni. Tajā rezultātā gājuši gojā Krievijas pilsoņi – VGTRK korespondenti Igors Korņeļuks un Antons Vološins.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins komentēja Ukrainas lidotājas apžēlošanu: "Ceru, ka šādi cilvēcīgi lēmumi sekmēs konfrontācijas mazināšanos Donbasā."

Rinkēvičs un Porošenko apsveica Savčenko

Ukrainas prezidents Petro Porošenko Nadeždu Savčenko apsveica ar atgriešanos dzimtenē.

"Mūsu Nadja jau ir Ukrainas zemē. Prieks apsveikt viņu ar atgriešanos! Apsveicu ukraiņus un visu pasauli ar mūsu uzvaru! Paldies Dievam — šoreiz viss izdevās. Turpinām cīņu par visu Ukrainas ķīlnieku atbrīvošanu. Paldies visiem pasaulē, kas man palīdzēja šajā uzvarā. Ilgās 709 gūsta dienas beidzot ir galā," — rakstīja Porošenko savā lapā Facebook.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pozitīvi komentēja Savčenko apmaiņu pret Aleksandrovu un Jerofejevu.

"Es atbalstu Nadjas Savčenko atbrīvošanu, kas ir spilgts apliecinājums tam, ka starptautiskās sabiedrības kopīgās pūles darbojas!" — ĀM vadītājs uzrakstīja savā Twitter.

Ukrainas vēstnieks pateicās Latvijai par palīdzību

Ukrainas vēstnieks Latvijā Jevgēņijs Perebijnis intervijā radio Baltkom pateicās visiem, kuri piedalījās Ukrainas lidotājas Nadeždas Savčenko atbrīvošanā.

"Nadeždas atbrīvošana nav tikai konkrēta cilvēka atbrīvošana vien. Tas apliecina, ka kopā mēs varam sasniegt savus mērķus, un demokrātiska sabiedrība ir liels spēks. Es, kā Ukrainas vēstnieks Latvijā, gribētu pateikties prezidentam, premjerministram, ārlietu ministram, visai ministrijai un parlamentam par viņu pūlēm un palīdzību Nadeždas atbrīvošanā, mēs esam panākuši, lai taisnīgums triumfētu," — uzsvēra Perebijnis.

Ziņu lente
0