Valsts departaments kritizē pret Krieviju vērsto jauno sankciju projektu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts departamenta pārstāvis iebilda par sankciju izskatīšanu tikai Krimas statusa kontekstā.

RĪGA, 24. maijs — Sputnik. Jaunais Kongresā iesniegtais likumprojekts par sankcijām pret Krieviju, Vašingtonu neapmierina kā instruments Maskavas ietekmēšanai, paziņoja Valsts departamenta sankciju īstenošanas koordinators Daniels Frīds.

Города России. Ялта - Sputnik Latvija
Tūrisma aģentūras darbiniekam draud četru gadu ilgs cietumsods

ASV Pārstāvju palātas locekļi demokrāts Eliots Engels un republikānis Ādams Kizingers aprīļa beigās piedāvāja izskatīšanai Kongresa locekļiem Aktu par stabilitāti un demokrātiju Ukrainai (Stability and Democracy (STAND) for Ukraine Act).

Likumprojekta autori rosina stingri saistīt ar Krimas statusu ASV prezidenta pilnvaras atcelt pret Krieviju vērstās sankcijas. Ja dokuments tiks apstiprināts, ASV vadītājs varēs atcelt pasākumus pret Maskavas tikai divos gadījumos: tūlīt pēc "Ukrainas suverenitātes atjaunošanas Krimā" vai gadījumā, ja tiks pierādīts, ka "lēmumā par pussalas statusu iesaistīti starptautiskie kontroles orgāni un to apstiprinājusi demokrātiskā ceļā ievēlētā Ukrainas valdība."

Daniels Frīds norādīja, ka amerikāņu ārpolitikas resoram nepatīk sankciju formālās kodifikācijas ideja.

"Tas mazinās mūsu elastīgo pieeju sankciju izmantošanā, lai sadarbībā ar ES atjaunotu Ukrainas suverenitāti," — teica Frīds.

"Nešaubos, ka (likumprojekta) sponsori vēlas palīdzēt Ukrainai, bet neesmu pārliecināts, ka tas (likumprojekts — red.) īstenos savu uzdevumu," — teica Valsts departamenta sankciju īstenošanas koordinators.

Edgars Rinkēvičs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Rinkēvičs par Krieviju Briselē

Ierēdnis pastāstīja, ka viena no amerikāņu kompānijām sūdzējusies par milzīgiem zaudējumiem, ko nodarījušas sankcijas pret Krieviju. Frīds atzina, ka zaudējumi būs "vēl lielāki".

"Sankcijas parasti izmaksā dārgi", — viņš piemetināja, paskaidrojot, ka Eiropa cieš no sankcijām ievērojami vairāk.

Krima atkal kļuva par Krievijas reģionu pēc 2014. gada martā organizētā referenduma, kurā lielākā daļa iedzīvotāju atbalstīja atkalapvienošanos ar Krieviju. Referendums Krimā un Sevastopolē tika organizēts pēc valsts apsvēruma Ukrainā 2014. gada februārī.
KF ĀM jau vairākkārt norādījusi, ka Krimas iedzīvotāji, saskaņā ar starptautiskajām tiesībām un ANO Statūtiem nobalsoja par atgriešanos Krievijas sastāvā. Krievija ir pieņēmusi šo izvēli un lēmumu — tā ir realitāte, ar kuru jārēķinās.

Ziņu lente
0