Politika

Pēdējā ES valsts paraksta konvenciju pret vardarbību

© Foto : Staff Sgt. Kenneth C. UpsallЗеркальная карта Латвии
Зеркальная карта Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dokumenta saturs rosināja plašu diskusiju sabiedrībā – daudzi politiķi un kristīgo konfesiju pārstāvji uzskata – konvencija apdraud Latvjas tradicionālās ģimenes vērtības.

RĪGA, 19. maijs — Sputnik. Vakar Sofijā Latvijas labklājības ministrs Jānis Reirs parakstīja Eiropas Padomes konvenciju par cīņu ar vardarbību pret sievietēm ģimenē – tā saucamo Stambulas konvenciju, ziņo aģentūra LETA.

Насилие в семье - Sputnik Latvija
Latvija – pēdējā no ES valstīm, kas pievienosies Stambulas konvencijai

Parakstot konvenciju, valsts apņemas atturēties no darbībām, kas ir pretrunā starptautiskajam līgumam.

Kad starptautisks līgums ir parakstīts, to nepieciešams ratificēt Saeimā. Jānis Reirs paskaidroja, ka Labklājības ministrija sagatavos atbilstošo likumprojektu. Konvencijai tiks pievienota deklarācija, kurā Latvija paziņos, ka konvencija tiks piemērota atbilstoši Satversmē noteiktajiem principiem.

Labklājības ministrs atzina, ka ar šīs konvencijas ratificēšanu nevajadzētu kavēties – Latvija ir pēdējā no Eiropas Savienības valstīm, kas parakstījušas konvenciju, un 13 ES valstis to jau ratificējušas.

Latvijas Ministru kabinets pieņēma lēmumu parakstīt Stambulas konvenciju 10. maijā.

Strīdus ābols

Jautājumā par pievienošanos konvencijai Latvijā izvērsās plašas diskusijas.

Ситуация с беженцами - Sputnik Latvija
Saeima neratificēs Stambulas konvenciju

Tieslietu ministrija ieteica dokumentu neparakstīt, atsaucoties uz to, ka konvencija ignorē Satversmē un starptautiskajos cilvēktiesību dokumentos garantētās vecāku tiesības izvēlēties izglītību saviem bērniem.

Vairāki kristīgo konfesiju pārstāvji vērsās valdībā ar atklātu vēstuli, kurā lūdza dokumentu neparakstīt. Sabiedrisko organizāciju pārstāvji diskusijas laikā norādīja, ka jaunais dokuments iznīdēs tradicionālās ģimenes vērstības un nevienam nav vajadzīga tā saucamā dzimumu līdztiesība.

Saeimas deputāte Jūlija Stepaņenko paziņoja, ka Saeima nekad neratificēs konvenciju. Viņa paskaidroja, ka nav jāpievienojas nekādiem starptautiskajiem dokumentiem, lai cīnītos pret vardarbību ģimenē un sabiedrībā.

"Mēs neuzskatām, ka Latvijas sabiedrībai ir vajadzīgs kāds dokuments, kura dēļ vajadzētu upurēt savas tradīcijas un ģimenes vērtības, kura dēļ vajadzētu uzņemties saistības jaunas starptautiskās kontrolējošās iestādes priekšā," – norādīja deputāte.

Pētījumu rezultātā iegūtie dati liecina, ka Eiropas Savienības valstīs vidēji 22% sieviešu ir saskārušās ar fizisku un (vai) seksuālu vardarbību no pašreizējā vai bijušā partnera puses. Latvijā šis rādītājs ir lielāks — 32%, jeb 270 tūkstoši sieviešu vecumā no 15 līdz 75 gadiem.

Ziņu lente
0