NATO karavīri Igaunijā var kļūt par ĀCM pārnēsātājiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Speciālisti norāda, ka teritorija, kurā notiek mācības "Pavasara vētra", ir inficēta ar Āfrikas cūku mēra vīrusu.

RĪGA, 16. maijs — Sputnik. Mācību "Pavasara vētra" dalībnieki varētu kļūt par Āfrikas cūku mēra (ĀCM) pārnēsātājiem – pašlaik atrastas sešas nobeigušās mežacūkas, pavēstīja Pilvamā veterinārā dienesta vadītājs Seido Suija. Speciālista sniegto informāciju publicēja aģentūra BNS, atsaucoties uz igauņu izdevumu Eesti Paevaleht.

Vērienīgajās militārajās mācībās "Pavasara vētra" Igaunijas teritorijā piedalās gandrīz 6 tūkstoši karavīru no vairākām NATO valstīm. Mācības ilgs līdz 19. maijam Tartu, Viras un Pīlvamā novados. Mācībās piedalās karavīri no Beļģijas, Lielbritānijas, Vācijas, Nīderlandes, Kanādas, Latvijas, Lietuvas, ASV, Somijas un Zviedrijas.

Pirmajās mācību nedēļās karavīri atrada Pilvamā mežos vismaz sešas beigtas mežacūkas. Atrasto dzīvnieku analīzes nogādātas vietējā veterinārajā centrā.

Seido Suija piebilda, ka labi esot tas, ka par atradumiem paziņots speciālistiem un dzīvnieki ir pareizi apraktu.

Viņš uzsvēra, ka liela nozīme ir tam, cik lielā mērā karavīriem izdosies sekot bioloģiskās drošības noteikumiem, lai nekļūtu par infekcijas pārnēsātājiem.

Par vīrusa pārnēsātājiem neviļus var kļūt gan paši karavīri, gan arī militārais transports. Saskaņā ar norādījumiem, atgriežoties no meža, ir jānotīra un jānomazgā virsmas, kas, iespējams, saskārušās ar bīstamiem materiāliem. Pirms pārbraukšanas uz citiem reģioniem ir jānotīra un jānodezinficē transports un tā riteņi.

Suija uzsvēra, ka viņa rīcībā nav datu par pasākumiem, kādus izmanto bruņotie spēki cīņā pret ĀCM izplatīšanos.

"Visas instrukcijas tiek rūpīgi izpildītas," – paziņoja mācību civili militārās sadarbības komandas vadītājs Ēro Salmans.

Izejot no meža karavīri notīra savu ekipējumu. Ēro Salmans pavēstīja, ka šajā procedūrā speciāli dezinfekcijas līdzekļi netiek izmantoti, jo veterinārais departaments to nav pieprasījis.

Veterinārā un pārtikas departamenta ģenerāldirektors Indreks Halliste piebilda, ka lielu pasākumu norise mežā varētu būt bīstama no ĀCM izplatīšanās viedokļa.

"Visiem mācību dalībniekiem ir jāsaprot, ka viņi var kļūt par epizootijas pārnēsātājiem," – atgādināja speciālists.

Viņš uzsvēra, ka visi drošības pasākumi balstās uz savstarpējas vienošanās un uzticības, jo iestādei nav tiesiska pamata šādā gadījumā noteikt ierobežojumus vai liegumus.

Informācija liecina, ka visbīstamākais brīdis būs laikā, kad vienības atgriezīsies no mācībām, jo visa treniņu zona jau ir inficēta ar ĀCM. Taču liela mēroga dezinfekcija pēc atgriešanās no mācībām nav paredzēta – ekipējuma apkope parasti sākas jau pēc nonākšanas armijas bāzē.

Ziņu lente
0