Latvija svin Valsts valodas dienu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmsskolas izglītības iestādēs, skolās, muzejos un bibliotēkās svin svētkus.

RĪGA, 13. maijs — Sputnik. Šodien Latvija jau piekto reizi svin Valsts valodas dienu, ziņo aģentūra LETA.

Valsts valodas diena tiek svinēta kopš 2012. gada – šajā dienā valsts radoši un moderni atzīmē faktu, ka Latvijā valsts valodas statuss piešķirts latviešu valodai. Svinības notiek 13. maijā, jo šajā dienā 1832. gadā dzimis Juris Alunāns — jaunlatviešu kustības pārstāvis, nacionālās valodniecības celmlauzis, publicists, filologs, cilvēks, kurš attīstīja literāro valodu un ieviesa neoloģismus.

Par godu svētkiem tiks organizēta īpaša dzejas un mūzikas performance "Valodas skaņas", ko pl. 19.00 rādīs Rīgas "Dirty Deal Teatro". Vēl 33 dažādi pasākumi noritēs Latvijas muzejos, izglītības un kultūras iestādēs.

© Sputnik / Ekaterina StarovaLatviešu valoda pasaules kartē
Latviešu valoda pasaules kartē - Sputnik Latvija
Latviešu valoda pasaules kartē

 

Valoda kā šķērslis

Aprīlī satraukumu sabiedrībā radīja stāsts par to, ka Bērnu klīniskās slimnīcas ārsts norāja savu jauno pacienti par valsts valodas nezināšanu. Meitenes mamma Skaburska-Zakroja pastāstīja, ka neirologs atteicies sarunāties ar bērnu krievu valodā un nosaucis par divnieku karalieni, kas neprotot latviešu valodu. Ārsts piedraudējis meitenei, ka piezvanīs skolas direktoram un pasūdzēsies par viņu.

Социальная сеть Фейсбук - Sputnik Latvija
Sociālo tīklu viedoklis par bērnu ārstu

"Kārtējo ārsta jautājumu par veselības stāvokli meita nesaprata, un ārsts pajautāja, vai viņa protot lietot Google tulkotāju. Meitene atbildējusi, ka protot. Tur arī atradīsi atbildi," sacīja ārsts, — rakstījusi meitenes māte savā Facebook lapā. Ārsts "atgādinājis bērnam, kur viņa dzīvo un kādā valodā runā valstī, kā arī teicis, lai viņa braucot uz savu Krieviju, " atzīst sieviete.

Slimnīcas administrācija atvainojās Skaburskai-Zakrojai un apsolīja sekot tam, lai līdzīgas situācijas nākotnē neatkārtotos.

Sociālo tīklu lietotāji sadalījās divās nometnēs. Kamēr vairums atbalstīja sievieti ar līdzjūtības vārdiem, citi nosodīja bērnu par valodas zināšanu trūkumu un rakstīja pazemojošos vārdus par ģimeni. Vēlāk meitenes māte paziņoja, ka vērsīsies tiesā par situāciju ar ārstu, kā arī policijā saistībā ar draudiem un apvainojumiem.

Latvijā dzīvo divi miljoni cilvēki. 40% valsts iedzīvotāju ir krievvalodīgie. Valsts valodas statuss piešķirts tikai latviešu valodai, savukārt krievu valoda saņēmusi svešvalodas statusu.

Ziņu lente
0