Tbilisi atklāta Mārim Liepai veltīta izstāde

© Sputnik / Александр Макаров / Pāriet pie mediju bankasНародный артист РСФСР Марис Лиепа
Народный артист РСФСР Марис Лиепа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tbilisi notiks Mārim Liepai veltīta izstāde un Gruzijas galvaspilsētas Mākslas pilī būs iespēja aplūkot slavenā dejotāja fotogrāfijas un skatuves tērpus. Izstāde ilgs divas nedēļas.

RĪGA, 11. maijs — Sputnik. Tbilisi Mākslas pilī tika atklāta izstāde, kas veltīta Latvijas baletdejotāja, pedagoga un aktiera Māra Liepas 80. dzimšanas dienai, raksta Sputnik Gruzija.

Divu nedēļu laikā izstādē ar nosaukumu "Māris Liepa: lēciens mūžībā" būs apskatāmas unikālas slavenā dejotāja fotogrāfijas un skatuves tērpi. Pasākumu organizēja Tbilisi mērija.

Izstādes atklāšanā uzstāsies gruzīnu vokālais ansamblis "Georgika". Organizatori atklāja, ka dižā baletdejotāja bērni— Andris un Ilze Liepa gatavo pārsteigumu visiem apmeklētājiem. Andrim Liepai ir senas saites ar Gruziju: daudzus gadus viņš dejoja kopā ar Ņinu Ananiašvili, baletdejotāju no Gruzijas, un nesen kļuva par populārā Gruzijas televīzijas šova "Dejo zvaigznes" žūrijas locekli.

Māris Liepa ir dzimis 1936. gada 27. jūlijā Rīgā un mācījās baletu Rīgas horeogrāfijas skolā Smilšu ielā. Kad viņam bija 13 gadi, Māris izpildīja lomas ne vien bērnu baleta izrādēs, bet arī pieaugušo partijas. Viņš nodarbojās arī ar sporta vingrošanu, peldēšanu un pat ieguva Latvijas čempiona titulu peldēšanā brīvajā stilā vidējās distancēs. 1950. gada pavasarī Māris Liepa piedalījās horeogrāfijas skolu skatē Maskavā, un tolaik Rīgas skola ieņēma pirmo vietu.

1953. gadā septembrī viņu uzņēma Maskavas horeogrāfijas skolā. Tomēr pēc diviem gadiem, kad viņš to pabeidza, viņu nepieņēma darbā Lielajā teātrī, jo nacionālajiem kadriem bija jāstrādā savās republikās. Liepa atgriezās Rīgā. Pēc pusgada Latviešu mākslas dekādes laikā Maskavā viņu ieraudzīja Maija Plisecka un aicināja dejot kopā ar viņu "Gulbju ezerā" PSRS kultūras dienu laikā Ungārijā.

1956. gadā viņš sāka strādāt Staņislavska un Nemiroviča-Dančenko vārdā nosauktajā Maskavas Muzikālajā teātrī, bet 1960. gadā — Lielajā teātri, kur izpildīja savas populārākās partijas baletos "Romeo un Džuljeta"," Spartaks", "Žizele", "Pelnrušķīte" un daudzos citos iestudējumos.

Māris Liepa bija dažādu starptautisku godalgu un apbalvojumu laureāts. Viņš saņēmis Staņislavska medaļu par meistarību Spartaka lomā, Ļeņina prēmiju — par Krasa partiju "Spartakā", Tautu draudzības ordeni un Parīzes Deju akadēmijas Maruisa Petipā vārdā nosaukto prēmiju.

1989. gada 26. martā Māris Liepa aizgāja viņsaulē. Viņš apglabāts Vagaņkovas kapsētā Maskavā.

Ziņu lente
0