Politika

Tramps aicina vājināt dolāru un atgādina par naudas drukāšanu

© Foto : John PembleDonalds Tramps
Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tramps piedāvāja risināt parāda problēmu, izpērkot obligācijas ar augstām procentu likmēm.

RĪGA, 10 maijs — Sputnik. ASV prezidenta posteņa kandidāts no republikāņu partijas, miljardieris Donalds Tramps atsauca savus vārdus par pārrunām ASV valsts parāda samazināšanas jautājumā un pauda atbalstu dolāra kursa vājināšanai. Viņš paskaidroja, ka ASV nevar pieļaut defoltu, kamēr vien tiek drukāti dolāri, informēja portāls RIA Novosti.

Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Donalds Tramps: Ķīna "izvaro" ASV

Politiķis paskaidroja, ka pagājšnedēļ izteiktais aicinājums sākt "ilgtermiņa pārrunas" par ASV valsts parādu, kas jau sasniedzis 19 triljonus dolāru, nenozīmē vēlmi atteikties no parādu dzēšanas. "Tā ir ASV valdība. Vērtspapīri ir svēta lieta!" – paziņoja Tramps intervijā Wall Street Journal.

Biznesmenis atgādināja, ka viņš atbalsta zemu dolāra kursu, kam vajadzētu palīdzēt ražošanas nozarei un eksportētājiem. "Ja dolāra kurss celsies, kādā brīdī tas vairs nebūs labi," – teica Tramps. Šādi izteikumi amerikāņu politiķiem nav raksturīgi – saskaņā ar tradīcijām daudz biežāk skan vārdi par to, cik svarīgs ir "spēcīgs dolārs".

Tramps piedāvāja risināt parāda problēmu, izpērkot obligācijas ar augstām procentu likmēm. Obligāciju cenas parasti krītas, kad aug to procenti, un teorētiski ASV Finanšu ministrija varētu gūt peļņu, nopērkot savas obligācijas par cenu, kas nepārsniedz nominālu, paskaidroja avīze.

Taču tas parasti notiek tikai gadījumos, kad valdība apkopo budžetu ar proficītu. Ja budžets sastādīts ar deficītu, valdībai nāksies izlaist jaunu parādu ar augstu likmi, lai izpirktu savas obligācijas, tātad nopelnīt diezin vai izdosies. Ekonomists Lū Krendals no Wrightson ICAP paskaidroja, ka tāds paņēmiens ļaus nomināli mazināt parādu, taču tam nav nekādas jēfas, jo parāda apkalpošanas kopējo izmaksu līmenis nemainīsies.

ASV valsts vērtspapīri tiek uzskatīti par drošiem, jo agrāk valdība vienmēr norēķinājās par tiem, turklāt ASV ekonomika vēl joprojām ir lielākā pasaulē.

Intervijā telekanālam CNN Tramps "nomierināja" publiku – viņš paskaidroja, ka ASV vienkārši nevar pieļaut defoltu, jo "drukā dolārus".

"Klīst runas, ka es gribu izpirkt parādu vai pieļaut defoltu. Nu, ko lai saka? Šie cilvēki ir zaudējuši prātu," – piezīmēja miljardieris. "Pirmkārt, jums nekad nenāksies izsludināt defoltu, jo, lai cik nepatīkami man nebūtu to teikt, jūs drukājat dolārus, skaidrs?" – turpināja prezidenta kandidāts.

Dolāram ir vispasaules rezerves valūtas statuss, tāpēc tā nodrošināšana nav nepieciešama. Masveida dolāra emisija desmit gadu laikā nav izraisījusi nekādu manāmu inflāciju, tomēr perspektīvā dolāru drukāšanu un jaunus parādus nevajadzētu uzskatīt par ekonomikas problēmu efektīvu risinājumu.

Ziņu lente
0