Atmiņas ceļi: akcija noslēgusies Gdaņskā

CC BY-SA 2.0 / Alf Melin / Soviet war memorialПамятник советским воинам в Варшаве
Памятник советским воинам в Варшаве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Autobrauciens "Atmiņas ceļi", kas startējis 1. maijā Kaļiņingradā, noslēdzās ar ziedu nolikšanu pie pieminekļa par godu kareivju mātēm, kas atrodas Gdaņskā.

RĪGA, 8. maijs — Sputnik. Nedēļas laikā autobrauciena dalībnieki— sabiedriskie darbinieki, vēsturnieki, politologi, žurnālisti un blogeri, Krievijas un Polijas sabiedrības pārstāvji — pārvarēja vairāk nekā 2 tūkstoši kilometru, apmeklēja 12 pilsētas un ap 20 padomju karavīru kapu un piemiņas vietu Polijas teritorijā, nolika ziedus pie pieminekļiem. Pēc akcijas tiks uzņemta pilnmetrāžas dokumentālā filma.

"Mūsu autobrauciens beigsies Gdaņskā. Tieši šeit pirms 71 gada Otrās Baltkrievijas frontes karavīri ieņēmuši pilsētu-cietoksni Dancigu un satriekuši lielāku vācu juras kara bāzi Baltijas jūrā," — sacīja akcijas organizators, Kaļiņingradas apgabala Sabiedriskās palātas loceklis Andrejs Omeļčenko.

Pie pieminekļa par godu padomju tankistiem, kas atrodas netālu no pilsētiņas Goļčevo, Polijas un Krievijas pilsoņi organizēja talku: atbrīvoja obelisku no dubļiem un labierīkoja teritoriju ap postamentu. Šajā dienā starptautiskās patriotiskas akcijas dalībnieki nolika ziedus un vainagus pie pieminekļa, apmeklēja Starptautisko militāro kapavietu pilsētiņā Ščecinas Stargrada. Pasniedza Polijas pilsoņiem piemiņas medaļas "Atmiņas ceļi" un dāvanas par ieguldījumu vēsturiskās atmiņas un tautu draudzības saglabāšanā.

Pilsētā Legnica autobrauciena dalībnieki nolika ziedus pie pieminekļa par godu Sarkanajai armijai. Jautājums par šo pieminekļa demontāžu pašlaik ir ļoti aktuāls: mērija grasījās pārcelt galveno Uzvaras simbolu uz kapsētu, kur jau ir liels piemineklis. Kapsētā akcijas dalībnieki arī nolika ziedus un vainagus.

"Mums radies iespaids, ka vairums vienkāršo pilsoņu Polijā protestē pret pieminekļu nojaukšanu, un tikai neliela cilvēku grupa grib to darīt," — teica Omeļčenko. Autobraucienu filmēja poļu žurnālistu grupa, viņi arī ņēma intervijas.

Polijas karogs - Sputnik Latvija
Polijā pieteikts karš padomju laiku pieminekļiem

Omeļčenko norāda, ka nekādu starpgadījumu autobrauciena laikā nenotika: visi cilvēki, kurus dalībnieki satikuši ceļā, viņus atbalstīja un palīdzēja viņiem, daudzi izteicās pret memoriālu demontāžas.

Iepriekš Polijas Nacionālās atmiņas institūta prezidents Lukašs Kaminskis paziņojis par vairāk nekā 500 padomju militāro memoriālu nojaukšanu vai pārvietošanu. Krievija cīnīsies par padomju pieminekļiem, kurus grib nojaukt virknē Eiropas valstu, īpaši Polijā, paziņojis Krievijas ĀM vadītāja vietnieks Aleksejs Meškovs. Pēc KF ĀM vadītāja Sergeja Lavrova teiktā, Polija kļuvusi par līderi padomju pieminekļu apgānīšanas "sacensībā" Eiropā.


Ziņu lente
0