Times apstiprināja Krievijas augstskolu reputāciju

© Sputnik / Сергей Пятаков / Pāriet pie mediju bankasMaskavas Fizikas un tehnikas institūts. Foto no arhīva
Maskavas Fizikas un tehnikas institūts. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nesenais pasaules augstskolu reitings tika sastādīts atbilstoši mācību iestāžu reputācijai profesoru sastāva vidū.

RĪGA, 5. maijs – Sputnik. 100 pasaules prestižāko augstskolu sarakstā tika iekļautas arī trīs Krievijas augstskolas: Maskavas Fizikas un tehnikas institūts, Sanktpēterburgas Valsts universitāte, un Maskavas Valsts universitāte, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Times Higher Education. Maskavas fizikas un tehnikas institūts šādā reitingā iekļauts pirmo reizi.

Торжественная церемония награждения стипендиатов по Программе Стипендия Мэра Москвы - Sputnik Latvija
Latvijas studentiem piešķirtas Maskavas mēra stipendijas

Britu laikraksta Times pielikums — Times Higher Education sadarbībā ar informatīvo grupu Thomson Reuters, katru gadu veido virkni akadēmisko novērtējumu, un aptaujātie eksperti vērtē mācību iestādes visā pasaulē. Pasaules labāko augstskolu saraksts (World University Rankings) tiek sastādīts katru rudeni. Tajā īpaša nozīme piešķirta izglītības un pētnieciskajām programmām, zinātnisko rakstu citātu skaitam, ārvalstu studentu un speciālistu skaitam, kā arī citiem faktoriem.

No 2011. gada Times sāka publicēt atsevišķu augstskolu reitingu, ko veido saskaņā ar to reputāciju profesoru sastāva vidū. Šodien publicētajā reitingā iekļauts arī Maskavas Fizikas un tehnikas institūts (МФТИ), Maskavas Valsts universitāte (МГУ) un Sanktpēterburgas Valsts universitāte (СПбГУ).

Augstāko vietu starp Krievijas augstskolām šajā sarakstā ieņēmusi Maskavas universitāte (tā ierindota 30. vietā). Salīdzinot ar iepriekšējo reitinga versiju, augstskola ir zaudējusi piecas pozīcijas. Kritusies arī Pēterburgas Valsts universitātes akadēmiskā reputācija – pērn tā ieņēma 71.-80. pozīciju, bet tagad– 81.-90. vietu.

Reitinga pirmās pozīcijas ieņem Hārvarda, MIT, Stenforda, Kembridža, Oksforda, Berklija, Prinstona, Jēla, Kolumbijas universitāte un Kalifornijas tehnoloģiju institūts.

Fizikas un tehnikas institūta panākumi

Pirmo reizi reitingā iekļauta vēl viena Krievijas augstskola — 91.-100. vietu ieņēmis Maskavas Fizikas un tehnikas institūts (MFTI).

"MFTI ir ļoti svarīgi un patīkami atrasties starp simts prestižajām universitātēm pasaulē — īpaši ņemot vērā, ka mūsu reputāciju nodrošina tikai dabaszinātnes, turpretī par lielāko daļu universitāšu balso dažādu zinātnisko jomu, tostarp arī humanitāro zinātņu pārstāvji," — teica Vitālijs Bagans, MFTI Stratēģiskās attīstības pārvaldes priekšnieks.

Viņš pastāstīja, ka MFTI jau trīs gadus mērķtiecīgi palielina laboratoriju skaitu, kas tiek atvērtas "5-100" programmas ietvaros, un to darbinieki jau demonstrē pirmos zinātniskos un komerciālos rezultātus. Piemēram, MFTI zinātnieki ir izstrādājuši un patentējuši unikālu biosensoru uz grafēna bāzes, pirmo kvantu skaitļošanas sistēmu Krievijā no diviem kubitiem, kā arī nodarbojas ar cilvēka ķermeņa novecošanās noslēpumu pētīšanu.

"Pēdējos gados MFTI intensīvi uzlabo reputāciju. To sekmē arī mūsu absolventi, kuru vidū, piemēram, ir Nobela prēmijas laureāti Andrejs Geims un Konstantīns Novosjolovs, astrofiziķis Rašīds Sjuņajevs, ABBYY kompānijas dibinātājs Dāvids Jans un citi pazīstami zinātnieki un tehnoloģiskie uzņēmēji," — stāstīja Bagans.

Ziņu lente
0