Politika

ASV atzina: krievu piloti necenšas provocēt incidentus

CC BY-SA 2.0 / David B. Gleason / The PentagonASV Aizsardzības ministrijas galvenā mītne. Foto no arhīva
ASV Aizsardzības ministrijas galvenā mītne. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Jūras kara flotes štāba vadītājs admirālis Džons Ričardsons uzskaja, ka krievu piloti "sūta signālu" par savu klātbūtni.

RĪGA, 5. maijs — Sputnik. Krievijas bruņoto spēku piloti necenšas izprovocēt incidentus – viņi "sūta signālu" amerikāņu karavīriem par savu klātbūtni, — šādu viedokli pauda ASV Jūras  kara flotes štāba priekšnieks admirālis Džons Ričardsons, ziņoja RIA Novosti.

Iznīcinātājs Su-27 - Sputnik Latvija
Kārtējā tikšanās virs Baltijas jūras

"Es neuzskatu, ka krievi cenšas provocēt incidentu. Man šķiet, viņi vēlas sūtīt signālu. Uzskatu, ka tas ir saprotams: viņi vēlas pavēstīt, ka viņi mūs redz Baltijas jūrā," – pavēstīja admirālis. Viņa teikto citēja aģentūra Associated Press.

Pie tam viņš izteica cerību, ka "šādas darbības tiks pārtrauktas", jo krievu lidmašīnu manevru rezultātā var notikt "taktisks pārpratums", kas varot novest pie incidenta. Džons Ričardsons uzsvēra, ka ASV mērķis ir mierīgas attiecības valstu bruņoto spēku starpā.

ASV pēdējo nedēļu laikā jau vairākkārt ir sūrojušās par krievu lidotāju manevriem amerikāņu kuģu un lidmašīnu tiešā tuvumā Baltijas jūras starptautiskajos ūdeņos.

Piemēram, 29. aprīlī Pentagona pārstāvis pavēstīja, ka Krievijas kara lidmašīna Su-27 pārtvērusi amerikāņu izlūklidmašīnu RC-135 virs Baltijas jūras, izmantojot "bīstamas un neprofesionālas darbības". ASV GKS pāstāvji skaidroja, ka Su-27 izpildījis "mucu" – augstākās pilotāžas figūru virs amerikāņu lidmašīnas.

Krievijas Aizsardzības ministrijas oficiālais pārstāvis ģenerālmajors Igors Konašenkovs paziņoja, ka visi Krievijas GKS lidojumi notiek atbilstoši starptautiskajiem gaisa telpas lietošanas noteikumiem. Viņš informēja, ka Krievijas GKS piloti izpilda manevrus, ņemot vērā visus drošības pasākumus.

Konašenkovs piebilda: "Izlūklidmašīna RC-135U ik reizi cenšas pietuvoties Krievijas robežām ar izslēgtu transponderu. Šī iemesla dēļ dežūrējošajiem PGA spēkiem nākas izmantot iznīcinātāju, lai vizuāli identificētu lidmašīnas tipu un borta numuru."

Krievijas Aizsardzības ministrijas oficiālais pārstāvis uzsvēra, ka šai problēmai ir divi iespējamie risinājumi: nelidot Krievijas robežu tuvumā vai ieslēgt transponderu – šādā gadījumā Krievijas radiolokācijas līdzekļi automātiski identificēs objektu.

Ziņu lente
0