"Eirovīzija" un neatzītās republikas

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasEirovīzija. Foto no arhīva
Eirovīzija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neatzīto republiku – Kalnu Karabaha un Piedņestras pārstāvji pauž sašutumu par to, ka "Eirovīzijā" aizliegti šo republiku karogi. Šajā sarakstā iekļauts arī Krievijas Krimas karogs.

RĪGA, 30. aprīlis  — Sputnik. Eiropas Raidorganizāciju apvienība (ERA) aizliedza konkursā "Eirovīzija" iznest neatzīto valstu karogus. Šajā sarakstā iekļauta Piedņestras Republika, Doņeckas Tautas Republika, Kosova, Kalnu Karabaha, Basku valsts un Krima, kas pievienojās Krievijas Federācijai. Kopējā sarakstā ir arī teroristiskā organizācija "Islāma valsts". Šīs prasības pārkāpēji tiks "izvesti no zāles", kurā notiek konkurss.

Политолог Сергей Караганов - Sputnik Latvija
Karaganovs: Eiropa ir saslimusi

"Brīvā" Eiropa ir kārtējo reizi parādījusi savu patieso seju, sarunā ar Sputnik pavēstīja Krimas Republikas Ministru padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Polonskis.

Krimas pārstāvis uzsvēra, ka konkursa organizatori šādi pielīdzina Krievijas sastāvā esošās republ;ikas karogu ar teroristiskās organizācijas "Islāma valsts" simboliku.

"Patiesībā viss ir saprotams. Ievērības cienīgs fakts: tautas un republikas, kas likumīgā veidā pieņēmušas kādus lēmumus, ir pielīdzinātas teroristiskajam grupējumam ISIS," — norādīja Polonskis.

Pie tam LGBT karogus ir atļauts izmantot koncertos, viņš piezīmēja. Pēc politiķa domām, šādā veidā Eiropa demonstrē savu necieņu pret tautu galvenajām tiesībām uz pašnoteikšanos.

Konkursa "Eirovīzija" organizatori ne vienu reizi vien ir uzsvēruši pilnīgi apolitisku attieksmi, un tā noteikumos teikts, ka dziesmās nedrīkst būt nekāda polistiskā zemteksta. Zālē aizliegts izmantot politiskos plakātus.

Tomēr neatzītās Kalnu Karabaha Republikas kultūras ministrs Narine Agabaljans uzskata, ka aizliegums demonstrēt konkursā noteiktus karogus liecina par to, ka šis konkurss ir politisks pasākums.

No otras puses, šis aizliegums, pēc viņa domām, "varētu kļūt par savdabīgu reklāmu Karabaham", taču konkursa reitingu tas necels.

Piedņestras Republikas Augstākās padomes vicepriekšsedētājs Aleksandrs Ščerba pauda nožēlu šajā jautājumā un uzsvēra, ka ANO Statūtos iekļautās normas un principi, piemēram, nācijas tiesības uz pašnoteikšanos, ir nepārkāpjamas. Tās jāievēro neatkarīgi no politiskā formāta. Sarunā politiķis apšaubīja ES toleranci.

"Kāpēc tolerance ir jāizrāda citos aspektos, citos jautājumos, kas saistīti ar personības attīstību, nevis ar tiesībām dzīvot savu senču zemē. To mēs nesaprotam," – viņš teica.
2016. gadā starptautiskais jauno izpildītāju konkurss noritēs 10.-14. maijā Stokholmā.

Ziņu lente
0