Ziemeļkorejā par spiegošanu notiesāts ASV pilsonis

© REUTERS / KCNAKims Dongs Čuls
Kims Dongs Čuls - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziemeļkorejā pret ārvalstu pilsoņiem ierosināti vairāki tiesas procesi.

RĪGA, 29. aprīlis — Sputnik. Ziemeļkorejas varas iestādes piespriedušas Korejas izcelsmes ASV iedzīvotājam Kimam Dongam Čulam brīvības atņemšanu uz desmit gadiem par spiegošanu un darbībām, kas vērstas pret valdošo režīmu, vēstīja Sputnik Francija, atsaucoties uz ziņu aģentūras Siņhua sniegto informāciju.

Экс-депутат Сейма, юрист и правозащитник Юрий Соколовский - Sputnik Latvija
Jurista viedoklis par "pretspiegu" grozījumiem

62 gadus vecais Kims Dongs Čuls tika arestēts 2015. gada oktobrī Ziemeļkorejas īpašajā ekonomiskajā zonā. Izmeklēšana liecināja, ka viņš tur nodarbojies ar uzņēmējdarbību. Izmeklētāji apgalvoja, ka aresta brīdī viņš saņēmis USB zibatmiņu ar slepeno informāciju par Ziemeļkorejas kodolprogrammu.

Apsūdzētajam atļāva piedalīties Ārlietu ministrijas preses konferencē Phenjanā, kurā piedalījās ārvalstu un vietējie žurnālisti, kā arī Ziemeļkorejas diplomāti.

Preses konferencē ASV pilsonis atzinās "baismīgos noziegumos pret Ziemeļkoreju" un lūdza piedošanu.

Viņš pavēstīja, ka vācis militāros datus, informāciju par iedzīvotāju noskaņojumu un situāciju pārtikas produktu jomā. Viņš atzina, ka uz Ķīnu un Dienvidkoreju devis ar mērķi pildīt savu spiega misiju.

Pirmos 19 savas dzīves gadus Kims Dongs Čuls pavadija Seulā. Vēlāk viņš devās studēt uz ASV un vēlāk ieguva arī ASV pilsonību.

Pēdējo gadu laikā Ziemeļkorejā arestēti vairāki ārvalstu pilsoņi, galvenokārt – amerikāņi. Viņi apsūdzēti par valsts "sociālistisko pamatu graušanu". Vairāki ārvalstnieki ir attaisnoti, citi pašlaik izcieš sodu.

Ziņu lente
0