Valsts ieņēmumu dienesta darbinieki pieķerti kukuļņemšanā

© Foto : Valsts ieņēmumu dienestsЗдание Службы государственных доходов
Здание Службы государственных доходов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizturētie parādu piedziņas laikā izmantojuši dienesta stāvokli savtīgos nolūkos.

RĪGA, 28. aprīlis — Sputnik. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas iekšējās drošības nodaļa vakar aizturēja trīs VID darbiniekus par kukuļņemšanu un ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu, ziņo aģentūra LETA.

"Darbinieki ir aizturēti par vairākām epizodēm, kas saistītas ar kukuļņemšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Pretlikumīgās darbības bija saistītas ar VID piedziņas darbu," — informēja VID ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis.

Čerņeckis piebilda, ka šie darbinieki tika aizturēti nevis Rīgā, bet reģionos. Pašlaik notiek izmeklēšana.

Ienesīga vieta

Šī gada sākumā VID izcēlās milzīgs skandāls, kad pārraides "De facto" (LTV) žurnālistiem izdevās ierakstīt atklātu interviju ar vienu no "ēnu baroniem", kurš nodarbojās ar nodokļu nemaksāšanas shēmām.

VID darbinieku deklarāciju analīzes rezultātā žurnālisti konstatēja interesantas nianses, kas ļāva pieņemt, ka daži finanšu iestādes darbinieki, iespējams, nav gluži godīgi.

VID izmeklētāju deklarācijās bieži norādīti skaidrās naudas uzkrājumi, dāsnas naudas dāvanas no radiniekiem, lieli aizdevumi trešajām personām un pat laimesti azartspēlēs — ticamāks šķiet pieņēmums, ka runa ir par nelikumīgā ceļā saņemtu naudas līdzekļu legalizāciju.

Ilgas pēc pārmaiņām

Jautājums par negodīgo darbinieku skaitu vēl joprojām nav skaidrs. Vispirms parādījās patiešām satriecošs cipars – 173 darbinieki. Informāciju par to sniedza pati VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone. Taču vēlāk viņa atsauca šos datus, teikdama, ka tas esot bijis iespējamo nodokļu nemaksātāju saraksts.

VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone 1.martā iesniedza Finanšu ministrijā Finanšu policijas un VID amatpersonu sarakstu, kuras tiek turētas aizdomās par negodīgumu, un ierosinājusi atbrīvot šīs amatpersonas no dienesta pienākumu pildīšanas.

Евро и калькулятор - Sputnik Latvija
Delna: VID negodīgie darbinieki ir jāatlaiž no valsts iestādēm

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola uzdeva VID ģenerāldirektorei līdz 1. maijam atlaist aizdomas turētos darbiniekus. Turklāt Finanšu ministrijas vadītāja uzdeva VID veikt nodokļu dienesta svarīgāko struktūrvienību vadītāju un viņu vietnieku rotāciju.

Pagaidām gan vēl nav saņemta informācija par to, ka kāds būtu atlaists. Aprīļa sākumā premjerministrs Māris Kučinskis vienojās ar atbildīgajām amatpersonām par negodīgo VID darbinieku pārcelšanu uz amatiem ārpus Valsts ieņēmumu dienesta un Finanšu ministrijas struktūrām rotācijas kārtībā.

Ziņu lente
0