Politika

Jurista viedoklis par "pretspiegu" grozījumiem

© Wikipedia / SaeimaЭкс-депутат Сейма, юрист и правозащитник Юрий Соколовский
Экс-депутат Сейма, юрист и правозащитник Юрий Соколовский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jurijs Sokolovskis ir pārliecināts, ka pieņemto Krimināllikuma grozījumu mērķis ir iespiest sabiedrību jaunos rāmjos un piespiest cilvēkus ievērot pašcenzūru.

RĪGA, 28. aprīlis – Sputnik. Prezidenta apstiprinātie Latvijas Krimināllikuma grozījumi, ko mediji iedēvējuši par "pretspiegu" grozījumiem, ir vērsti uz sabiedrības iebiedēšanu. To mērķis ir likt cilvēkiem ievērot pašcenzūru, pavēstīja bijušais Saeimas deputāts, jurists un tiesībsargs Jurijs Sokolovskis.

Trešdien Latvijas prezidents Raimonds Vējonis apstiprināja Krimināllikuma grozījumus, kas paredz kriminālatbildību par pretvalstisku darbību "hibrīdkara un informatīvā kara" formātā. Saeimas Juridiskās komisijas un Nacionālās drošības komisijas iesniegtais likumprojekts tika izskatīts paātrinātā kārtībā.

Pirms likumprojekta otrā lasījuma Vējonis aicināja Saeimas deputātus to pilnveidot, lai neapdraudētu vārda brīvību un nepārkāptu Satversmi. Dažas likumprojekta normas tika mīkstinātas, taču vēl joprojām rada bažas ekspertu aprindās.

"Pieņemtie grozījumi dāvā plašas iespējas pafantazēt tiem, kas tos pielietos praksē. Pakāpeniski prakse pilnveidosies, taču pirms tam tiks ierosināts milzum daudz krimināllietu, kas  agrāk vai vēlāk beigsies ar apsūdzētā attaisnošanu. Taču līdz tam cilvēki tiks gadiem ilgi staipīti pa tiesām un dzīvos bez pamata zem kājām. Šo grozījumu mērķis ir ciešāk iespiest sabiedrību jaunos rāmjos, likt cilvēkiem baidīties tos pārkāpt un nodarboties ar pašcenzūru," – paskaidroja Sokolovskis.

Pieņemtie Krimināllikuma grozījumi nosaka sodu par darbību, kas vērsta pret Latvijas neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu vai valsts iekārtu. Par šādām darbībām paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz astoņiem gadiem, bet vardarbīgu darbību vai organizētā grupā veiktu darbību gadījumā – uz laiku no 5 līdz 15 gadiem.

Par publisku aicinājumu darbībām, kas vērstas pret Latvijas neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu vai valsts iekārtu turpmāk paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz 5 gadiem; par darbībām ar mērķi palīdzēt ārvalstij vai ārvalstu organizācijai šādā darbībā – brīvības atņemšana uz laiku līdz 5 gadiem.

Par nelikumīgu valsts noslēpumu saturošas informācijas vākšanu, tās nodošanu ārvalstij vai ārvalstu organizācijai paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no 3 līdz 20 gadiem.

Ziņu lente
0