Kučinskis nebaidās no iespējamās demisijas

© AFP 2023 / THIERRY CHARLIER Премьер министр Латвии Марис Кучинскис
Премьер министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mediķu arodbiedrība plāno izteikt neuzticību ministru prezidentam, jo apstiprinātajā Ministru kabineta rīcības plānā nav minēti konkrēti cipari veselības aprūpes finansēšanai.

RĪGA, 27. aprīlis— Sputnik. Ministru prezidents Māris Kučinskis uzsvēra, ka iespējamais demisijas pieprasījums no mediķu puses viņa darbu netraucēs.

Vakar Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) paziņoja, ka sasauks padomes ārkārtas sēdi, lai izteiktu neuzticību Kučinskim. Arodbiedrības neapmierinātību izraisīja fakts, ka apstiprinātājā valdības rīcības plānā nav paredzēts konkrēts finansējuma pieaugums no iekšzemes kopprodukta veselības aprūpes budžetam.

"Mani nobaidīt ar to nevarēs," — teica Kučinskis Latvijas Radio, komentējot LVSADA nolūku.

"Demisijas pieprasījums netraucēs man strādāt, jo šis jautājums ir jārisina Saeimai," – citēja aģentūra LETA Ministru kabineta vadītāja paziņojumu.

Vaicāts, vai viņš pieļauj Veselības ministra Gunta Belēviča demisiju, premjers atbildēja, ka nav iemesla apgalvot, ka kāds no ministriem nebūtu gatavs strādāt.

Aprīļa sākumā Veselības ministrijas vadītājs atzina, ka veselības joma atrodas dziļā krīzē, tomēr viņš negrasās atstāt amatu. Viņš pavēstīja, ka vājajiem nav vietas politikā, un jāprot izdzīvot dažādās situācijās.

Iepriekš veiktā aptauja parādīja, ka puse Latvijas iedzīvotāju nevēlas redzēt Belēviču Veselības ministrijas vadītāja amatā. Tikai 8% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Belēvičam noteikti jāpaliek savā postenī.

Protesti un procenti

1. maijā arodbiedrību protesta akciju premjers, domājams, neapmeklēs.

"Pārrunas ir notikušas, pozīcijas tika tuvinātas, un es varu piedāvāt tikai to, ko varu," — viņš sacīja.

Pagājušajā nedēļā premjers brīdināja veselības aprūpes darbiniekus neuzsākt bezjēdzīgus protestus. Viņš skaidroja, ka problēmu atrisināšanai vajadzīga radoša diskusija, nevis iziešana ielās.

Лекарственные препараты и градусник для измерения температуры - Sputnik Latvija
Piezvani Belēvičam

Kučinskis pieļāva, ka jau nākamgad papildu nauda veselības aprūpei tiks piešķirta, taču tikai gadījumā, ja tiks veikta pilna naudas plūsmas analīze un izstrādāts turpmākās darbības modelis.

Pirmdien LVSADA nolēma piedāvāt kompromisu veselības aprūpes finansējuma palielināšanai. Šis variants paredzēja, ka medicīnas finansējums nākamgad sastādīs 3,2% no IKP, bet 2018. gadā — 3,5% no IKP. Šogad veselības vajadzībām atvēlēti 3% IKP.

Ziņu lente
0