Nils Ušakovs Briselē runāja par vārda brīvību Latvijā

© Sputnik / Sergey PyatakovМэр Риги Нил Ушаков
Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas domes vadītājs Ušakovs aicināja visus noskatīties tiešo translāciju no Brisele un pateicās par atbalstu karikatūru lietā.

RĪGA, 27. aprīlis — Sputnik. Rīgas domes vadītājs tikās ar EP vadītāju Martinu Šulcu. Ušakovs aicināja visus noskatīties tiešo translāciju, taču tehnisku iemeslu deļ tā neizdevās. "Domē internets ir labāks nekā Eiropas Parlamentā," atzina Ušakovs. Rīgas mērs pateicās Martinam Šulcam par atbalstu karikatūru lietā.

 

Ušakovs arī pateicās visiem par atbalstu situācijā ar karikatūrām.

"Tikmēr es vēlētos visiem pateikties par visu atbalstu brīnumainajā stāstā ar iesniegumiem Drošības policijā un Ģenerālprokuratūrā par karikatūru, kurā apcerētas no Krievijas piedzenamās kompensācijas.

Par mani pēdējo gadu laikā ir iesniegti vairāki desmiti dažādu iesniegumu visās iespējamajās instancēs. Tikai Sportloto laikam vēl nav rakstīts.
Pateicoties jūsu atbalstam es pārdzīvošu arī šo posmu," — teica Ušakovs.

Sociālo tīklu lietotāji nesen uzsāka zibakciju Rīgas domes vadītāja atbalstam – viņam var draudēt ieslodzījums par karikatūras publicēšanu par zaudējumiem, kas Latvijai esot nodarīti padomju gados.

Ušakovs savā Facebook lapā publicēja karikatūru, kurā tika izsmiets kompensācijas pieprasījums par zaudējumu, kas Latvijai nodarīts tā saucamās "padomju okupācijas" gados. Vakar viņš pavēstīja, ka deputāts Vilnis Ķirsis ("Vienotība") uzrakstījis iesniegumu Drošības policijai ar lūgumu ierosināt krimināllietu un kompensācijas aprēķina komisijas locekle Ruta Pazdere ierosinājusi saukt Ušakovu pie kriminālatbildības par karikatūru.

Facebook jau norisinās akcija Rīgas mēra atbalstam "Es esmu Ušakovs". Ikviens var atbalstīt Ušakovu, nokopējot fotogrāfiju ar šo frāzi un mainot savu profila attēlu. Akcijā piedalās jau simtiem rīdzinieku.

Bez sarakstīšanās tiesībām

Rīgas mērs aicināja atbalstīt divus Latvijas iedzīvotājus — Denisu Bartecku un Maksimu Koptelovu.

"Koptelovam par joku – petīciju par Latvijas pievienošanu Krievijai – piesprieda 6 mēnešus reāla (!) cietumsoda. Savukārt Barteckim par līdzīgu joku par Latvijas pievienošanu ASV draud tāds pats liktenis.

Viņiem šobrīd ir īpaši svarīgi zināt, ka viņus atbalsta – ka viņi nav aizmirsti. Tāpēc nošērojiet, lūdzu, šo attēlu — "Es esmu Koptelovs&Barteckis","— teica Ušakovs.

Policija ir ierosinājusi krimināllietas pret petīciju autoriem par Latvijas pievienošanu ASV un Krievijai — Denisu Bartecku un Maksimu Koptelovu. Koptelovam tiesa piesprieda sešu mēnešu cietumsodu, bet pie Bartecka policijas darbinieki veikuši kratīšanu.

Мэр города Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Nils Ušakovs par Sputnik slēgšanu, amizantām petīcijām un Rīgas autostāvvietām

Spriedums Koptelovam izraisīja plašu sabiedrisko rezonansi. Cilvēktiesību aizstāvji un sabiedrisko organizāciju darbinieki nosauca to par vārda brīvības apdraudējumu, paužot sašutumu par nežēlīgo un absurdu tiesas lēmumu.

Blogeris Deniss Barteckis, petīcijas autors par Latvijas pievienošanu ASV, pastāstīja Sputnik, ka publicējis petīciju atbildei uz "muļķīgo un absurdo sodu, kas piespriests Maksimam Koptelovam".

Internetā tika publicēta vēl viena petīcija — ar aicinājumu pievienot Latviju Galaktiskai Impērijai. Tās autors, žurnālists Alekss Aļohins neizslēdz, ka Drošības policijas darbinieki varētu ierasties arī pie viņa.

Ziņu lente
0