Par Krievijas ceļu izmantošanu nāksies maksāt

© Sputnik / Viktor Tolochko / Pāriet pie mediju bankasKravas automašīna pie Baltkrievijas un Lietuvas robežas
Kravas automašīna pie Baltkrievijas un Lietuvas robežas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No Latvijas autopārvadātājiem tiks iekasēta maksa par pārvietošanos pa Krievijas Federācijas ceļiem. Šie jaunievedumi skāruši arī lietuviešus.

RĪGA, 24. aprīlis — Sputnik. 19. aprīlī Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs parakstīja grozījumus valdības lēmumā par nodevām par ārvalstīs reģistrētu transporta līdzekļu pārvietošanos pa Krievijas ceļiem, vēsta aģentūra LETA.

Lēmums nosaka, ka nodeva par Krievijas autoceļu lietošanu tiks iekasēta no Latvijas, Lietuvas, Austrijas, Beļģijas, Bulgārijas, Ungārijas, Vācijas (no 22. dienas pēc iebraukšanas Krievijas teritorijā), Dānijas, Luksemburgas, Nīderlandes, Polijas, Rumānijas, Slovākijas, Turkmenistānas, Čehijas, Šveices un Zviedrijas autopārvadātājiem.

Госсекретарь Министерства сообщения Латвии Каспарс Озолиньш - Sputnik Latvija
Satiksmes ministrijas valsts sekretārs: Krievijas uzņēmējiem izdevīgs maršruts cauri Latvijai

Nodevas apmērs par transporta līdzekļa uzturēšanos Krievijas teritorijā tiek noteikts 120 000 rubļu apmērā (agrāk – 60 000), mēnesi ilga atrašanās Krievijā izmaksās 10 000 rubļu (agrāk – 5 000), nedēļa – 2 500 rubļi (agrāk – 1 154), diennakts – 850 rubļi (agrāk – 385).

Decembra beigās Lietuva sāka iekasēt nodevu no Krievijas autopārvadātājiem – 11 eiro diennaktī, 57 eiro nedēļā.

"Līdzīga maksa noteikta arī citu valstu valstu pārvadātājiem. Man šķiet, jaunā nodeva vairs netiks atcelta, ja nu vienīgi gadījumā, ja kaut kas radikāli mainīsies. Visticamākais, tā tikai pieaugs," — stāstīja Lietuvas sakaru un transporta ministrs Rimants Sinkevičs.

Viņš atgādināja, ka ceļa nodeva Krievijas autopārvadātājiem ieviesta atbildei uz Krievijas noteikto maksu par lielajām kravas automašīnām, kas skāra arī Lietuvas pārvadātājus.

Lietuvas Ārlietu ministrija norādīja, ka maksa, kas no 15. novembra ieviesta Krievijā par 12-tonnu kravas mašīnu pārvietošanos Krievijā, neatbilst Lietuvas un Krievijas vienošanās noteikumiem par divpusēju sadarbību transporta sfērā, kas tika noslēgta 1992. gadā, kā arī līgumam par starptautisko automašīnu satiksmi no 1993. gada. Šie dokumenti atbrīvo abu valstu pārvadātājus no ceļa nodevām.

Savukārt citi ārvalstu pārvadātāji Lietuvā maksā nodevas jau kopš 2005. gada.

Novembra vidū Krievijā stājās spēkā sistēma, kas ļauj iekasēt nodevas, lai kompensētu federālās nozīmes koplietošanas ceļiem nodarito kaitējumu. Nodeva attiecināta uz transporta līdzekļiem, kuru atļautā maksimālā masa pārsniedz 12 tonnas.

Ziņu lente
0